Ciasto dość kontrowersyjne, połączenie słonych Krakersów Artur Dr Gerarda ze słodkimi Herbatnikami Chococool kremowo-śmietankowych. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy, przekonałam się o tym sama. Ciasto najlepsze jest po trzech godzinach w lodówce. Krakersy i herbatniki wtedy miękną, a nagrodą dla wielbicieli bardzo słodkich deserów jest właśnie to ciasto.
Składniki
-2-3 opakowania herbatników Chococool cream
-2-3 opakowania krakersów Artur
-1 litr mleka
-2 op. budyniu waniliowego
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-250g miękkiego masła
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i skrobię ziemniaczaną. Zagotować budyń, mieszając. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia.
Masło i żółtko umieścić w misce miksera, zmiksować do powstania bardziej puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodać budyń, w kilku turach.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei, warstwę krakersów, budyń, warstwę herbatników i na przemian te same produkty do skończenia. Wierzch dowolnie z upodobaniem można dekorować np. pasowałaby roztopiona czekolada w esy floresy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz