poniedziałek, 14 marca 2022

Codzienny deser.

Codzienny deser.

Wszyscy lubimy słodycze. Szukamy tych zdrowych, mniej kalorycznych, tych wyjątkowych. Oczywiście na rynku dostępnych jest mnóstwo przeróżnych słodyczy. Warto jednak sprawdzić czy w składzie wybranych przez nas ciasteczek nie ma niezdrowych przetworzonych tłuszczy itd. Pożądanym nawykiem byłoby sprawdzenie opinii na temat  producenta  słodyczy. Technologii produkcji, wpływu tejże produkcji na środowisko, traktowanie pracowników itp. Dziś uzyskanie  takich informacji nie stanowi żadnego  problemu. My natomiast zyskujemy pewność, że nasze zakupy są świadome i nie wspieramy nieuczciwych przedsiębiorców. Lubię kupować dobre  słodycze, ze sprawdzonego źródła.  W tej dziedzinie firma Dr Gerard spełnia moje oczekiwania. Pyszne ciastka Pryncypałki, czy niewielkie chrupiące krakersy Artur Crackers Mix Salty jak dla mnie są najwyższej jakości. Natomiast posiadane przez firmę Dr Gerard  certyfikaty jakości i zdobytej nagrody „Dobra marka” upewnia mnie o dobrym wyborze zarówno producenta jak i wybornych produktów. Wśród moich znajomych często pada stwierdzenie, że są między nimi tacy co wiecznie się odchudzają jedząc jakby dziubali i tacy co wiedzą, że na jednym przysmaku się nie skończy.  Prawdą jest , że  siadając do stołu na którym piętrzy się patera wypełniona różnymi słodkościami od Dr Gerarda mają niewielką szansę oprzeć się kuszącym kształtom i aromatom. Często również wykorzystuję słodycze od Dr Gerarda jako bazę do swoich deserów na zimno. Tutaj  proponuję  już  uruchomienie swojej kreatywności i wyobraźni… Życzę udanych eksperymentów. Dla uparciuchów zdrowej żywności podaje przepis na batony domowej roboty.

Baton domowej roboty:

Składniki:

300g płatków owsianych, górskich

150g otrębów żytnich

Garść suszonej żurawiny

Kilka suszonych moreli

Garść nasion słonecznika

Garść nasion dyni

Garść orzechów arachidowych

6 łyżek miodu

1 jajko

3 białka jaj

Sposób wykonania:

Wszystkie suche składniki wsyp do miski , dodaj  płynny miód i wbij całe jajko i przygotowane białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka możesz dodać więcej miodu, lub kolejne białko (ewentualnie odrobinę mleka).Wymieszaj wszystkie składniki . Wyłóż na blachę . Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni około 20 minut. Pilnuj  żeby się za mocno nie zrumieniły. Pozostaw  do wystygnięcia i pokrój na porcje.

Smacznego. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz