Codzienny deser.
Wszyscy
lubimy słodycze. Szukamy tych zdrowych, mniej kalorycznych, tych wyjątkowych.
Oczywiście na rynku dostępnych jest mnóstwo przeróżnych słodyczy. Warto jednak
sprawdzić czy w składzie wybranych przez nas ciasteczek nie ma niezdrowych
przetworzonych tłuszczy itd. Pożądanym nawykiem byłoby sprawdzenie opinii na
temat producenta słodyczy. Technologii produkcji, wpływu tejże
produkcji na środowisko, traktowanie pracowników itp. Dziś uzyskanie takich informacji nie stanowi żadnego problemu. My natomiast zyskujemy pewność, że
nasze zakupy są świadome i nie wspieramy nieuczciwych przedsiębiorców. Lubię
kupować dobre słodycze, ze sprawdzonego
źródła. W tej dziedzinie firma Dr Gerard
spełnia moje oczekiwania. Pyszne ciastka Pryncypałki, czy niewielkie chrupiące
krakersy Artur Crackers Mix Salty jak dla mnie są najwyższej jakości. Natomiast
posiadane przez firmę Dr Gerard
certyfikaty jakości i zdobytej nagrody „Dobra marka” upewnia mnie o
dobrym wyborze zarówno producenta jak i wybornych produktów. Wśród moich znajomych
często pada stwierdzenie, że są między nimi tacy co wiecznie się odchudzają
jedząc jakby dziubali i tacy co wiedzą, że na jednym przysmaku się nie
skończy. Prawdą jest , że siadając do stołu na którym piętrzy się
patera wypełniona różnymi słodkościami od Dr Gerarda mają niewielką szansę
oprzeć się kuszącym kształtom i aromatom. Często również wykorzystuję słodycze
od Dr Gerarda jako bazę do swoich deserów na zimno. Tutaj proponuję
już uruchomienie swojej kreatywności
i wyobraźni… Życzę udanych eksperymentów. Dla uparciuchów zdrowej żywności
podaje przepis na batony domowej roboty.
Baton domowej roboty:
Składniki:
300g płatków
owsianych, górskich
150g otrębów
żytnich
Garść
suszonej żurawiny
Kilka
suszonych moreli
Garść nasion
słonecznika
Garść nasion
dyni
Garść
orzechów arachidowych
6 łyżek
miodu
1 jajko
3 białka jaj
Sposób
wykonania:
Wszystkie
suche składniki wsyp do miski , dodaj
płynny miód i wbij całe jajko i przygotowane białka. Jeśli masa będzie
zbyt sypka możesz dodać więcej miodu, lub kolejne białko (ewentualnie odrobinę
mleka).Wymieszaj wszystkie składniki . Wyłóż na blachę . Piecz w piekarniku
rozgrzanym do 160 stopni około 20 minut. Pilnuj
żeby się za mocno nie zrumieniły. Pozostaw do wystygnięcia i pokrój na porcje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz