Ciasto
-250 g szpinaku
-200 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-120 g drobnego cukru
-4 jajka
-16 g cukru z prawdziwą wanilią
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół szklanki oleju
-pół szklanki wyciśniętego soku z cytryny
-250 g szpinaku
-200 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-120 g drobnego cukru
-4 jajka
-16 g cukru z prawdziwą wanilią
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół szklanki oleju
-pół szklanki wyciśniętego soku z cytryny
Krem śmietankowy
-300 g śmietanki 30%
-350 g serka mascarpone
-niepełna szklanka cukru pudru
-300 g śmietanki 30%
-350 g serka mascarpone
-niepełna szklanka cukru pudru
Dodatkowo
-słoik dżemu brzoskwiniowego
-herbatniki maślane od Dr Gerard opakowanie
-słoik dżemu brzoskwiniowego
-herbatniki maślane od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: szpinak miksuję z dodatkiem soku z cytryny. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią. W oddzielnej misce miksuję żółtka z cukrem. Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski z żółtkami wlewam olej i mieszam, dodaję szpinak i mieszankę suchych składników cały czas miksując. Gdy powstanie gładka masa, dodaję białka i mieszam. Ciasto wlewam do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Krem: serek mascarpone miksuję z cukrem pudrem na gładką masę. W misce ubijam śmietankę, którą dodaję do serka porcjami stale mieszając. Ścinam górę ciasta, kruszę i przekładam do miski. Dolną część ciasta smaruję połową dżemu, rozkładam słodycze od Dr Gerarda, które smaruję resztą dżemu i wykładam krem śmietankowy. Wierzch posypuję pokruszonym ciastem. Podaję po schłodzeniu. Do popołudniowej kawy idealne. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz