poniedziałek, 28 marca 2022

Historia pieczenia ciasteczek.

Smak słodyczy zawsze był synonimem bogactwa, na który nie wszyscy dawniej mogli sobie pozwolić. W dzisiejszych czasach każdy z nas może sobie pozwolić na ten apetyczny kawałek ciastka. Do wyboru mamy bardzo duży wachlarz takich wyrobów. Producenci prześcigają się w pomysłach, by nas konsumentów skusić akurat na ich wybór. Na tym polu, to my konsumenci jesteśmy zwycięzcami, gdyż to pod nasze gusta są produkowane te przepyszne ciasteczka. Jednym z większych producentów na naszym rynku jest firma Dr Gerard, która to w swej ofercie ma ponad 200 rodzajów takich przepysznych ciasteczek. Dr Gerard stara się by zaspokoić wszystkie marzenia o tym małym słodkim cacku, od najbardziej słodkich po słone przekąski. Wszystkim zainteresowanym tą szeroką ofertą odsyłam do strony internetowej pod adresem https://drgerard.eu/nasze-produkty/ Wracając do historii wyrobu ciastek, to podobno pierwsi Egipcjanie sobie dogadzali tymi słodkimi wypiekami. Egipcjanie już 4000 lat przed naszą erą opracowali receptury na ich wytwarzanie. Niewiele gorsi byli mieszkańcy dawnych Indii, którzy w II wieku zaczęli podawać gotowane lub smażone na maśle gałeczki z mąki ryżowej lub pszennej nadziewane syropem cukrowym. Rzymianie produkowali pierwsze wykwintne ciasteczka, przyrządzane z mąki, wody, miodu i jajek, a z ciasta jajeczno-serowego formowali kulki, które smażyli później na słoninie i podawali posmarowane miodem i posypane makiem. Tradycyjne ciastko dostarcza organizmowi przede wszystkim węglowodanów. Zgodnie z rekomendacjami żywieniowców, węglowodany powinny zaspokajać 50-55 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Od czasu do czasu możemy więc ich dostarczyć poprzez zjedzenie pysznego ciasteczka. Ciastka są też znaczącym i naturalnym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy E, która min. zapobiega uszkadzaniu błon komórkowych i hamuje utlenianie tzw. złego cholesterolu oraz B9, odpowiedzialnej za regulację różnych procesów metabolicznych w organizmie. Zawierają również dwa niezwykle ważne dla procesów życiowych pierwiastki: żelazo (jest składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu) i magnez, który min. aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych, szczególnie tych współdziałających z witaminami B, witaminą C i E. Dlatego dla naszego zdrowia warto sięgnąć po herbatniki Chococool cream, a dla tych którzy lubią słone przekąski polecam krakersy Artur Crackers Mix Salty, lub inne ciasteczko z szerokiej oferty Dr Gerarda. Smacznego ciasteczka życzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz