Ciasto
-3 jajka
-200 g szpinaku
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka oleju
-2 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-200 g szpinaku
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka oleju
-2 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-250 g serka mascarpone
-330 ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
-330 ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-2 galaretki winogronowe
-kruche herbatniki w czekoladzie mlecznej od Dr Gerard 75 g
-2 galaretki winogronowe
-kruche herbatniki w czekoladzie mlecznej od Dr Gerard 75 g
Sposób przygotowania: ciasto: szpinak dokładnie blenduję, jajka miksuję z cukrem na puszystą masę i stopniowo wlewam olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam, dodaję do masy i miksuję. Na koniec dodaję szpinak i wszystko mieszam łyżką do połączenia się składników. Tortownicę (około 24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Krem: serek mascarpone miksuję ze śmietanką i cukrem. Na zimne ciasto wykładam krem, rozkładam kruche herbatniki w czekoladzie mlecznej i schładzam. Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewam na słodycze. Podaję po całkowitym stężeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz