Ciasto
-2,5 szklanki startej marchewki (drobno)
-1,5 szklanki mąki
-150 ml oleju
-pół szklanki cukru
-pół szklanki rodzynek
-pół szklanki mleka
-3 jajka
-2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka wiórek kokosowych
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżka gorzkiego kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2,5 szklanki startej marchewki (drobno)
-1,5 szklanki mąki
-150 ml oleju
-pół szklanki cukru
-pół szklanki rodzynek
-pół szklanki mleka
-3 jajka
-2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka wiórek kokosowych
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżka gorzkiego kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana
-450 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-450 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym pół opakowania
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym pół opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: marchewkę mieszam z mąką, kakao, cukrem, cynamonem, wiórkami i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce miksuję olej, mleko, masło orzechowe i żółtka. Dodaję mieszankę marchewkową i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam, dodaję rodzynki i mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy (około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 45 minut. Po upieczeniu studzę. Bita śmietana: żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, następnie do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i przestudzoną żelatynę. Miksuję do połączenia. Na ciasto wykładam bitą śmietanę, a wierzch dekoruję obficie ciastkami Pryncypałkami od Dr Gerarda. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam moje ulubione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz