Musicie spróbować przepisu zamieszczonego poniżej, jest to przepis znaleziony na stronie Dr Gerarda, znaleziony został, kiedy przeglądałem stronę internetową w poszukiwaniu nowości słodyczy Dr Gerarda. Przy okazji zobaczyłem ciastka Pryncypałki i herbatniki Chococool cream moje ulubione przekąski.
Sernik nowojorski na spodzie z ciasteczek wit’AM i z solonym karmelem
SKŁADNIKI:
Spód:
300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard
75 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
2 jajka
250 g cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka i sok z jednej cytryny
300 ml kwaśnej śmietany
Solony karmel:
100 g cukru
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól morska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard.
Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia.
Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy.
Solony karmel
Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości
cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując,
żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko
potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały
się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i
dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś
zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż
się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją
podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu
i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel
na wystudzone ciasto. Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda
oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach,
przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi
ulubionymi słodyczami i krakersy Artur Crackers Mix Salty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz