Znacie ten smak dzieciństwa bloku czekoladowego? Mnie ten smak właśnie na myśl przywodzi moje lata spędzone na wakacjach na wsi u dziadków. Pamiętam jak moja babcia wieczorem przygotowywała wszystkie składniki na blok czekoladowy, tak by następnego ranka był on gotowy do zjedzenia. Postanowiłam więc ten smak odtworzyć. Znalazłam super przepis w internecie, który okazał się bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki
-150 ml mleka
-250 g masła
-175 g cukru
-60 g kakao
-300 g mleka w proszku
-100 g herbatników Chococool Dr Gerarda
-80 g żurawiny
-100 g orzechów laskowych
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Orzechy wysypać na blachę ipiec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.
Masło, mleko, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem - to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując wsypywać stopniowo mleko w proszku.
Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.
Polecam serdecznie herbatniki Chococool cream Dr Gerarda, sprawdziły się świetnie w tym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz