Ciasto
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-2 szklanki mąki
-4 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-70 g posiekanych orzechów włoskich
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 1/4 opakowania
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-2 szklanki mąki
-4 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-70 g posiekanych orzechów włoskich
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 1/4 opakowania
Polewa
-70 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
-100 g śmietanki 30%
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 2-3 sztuki (pokruszone)
-70 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
-100 g śmietanki 30%
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 2-3 sztuki (pokruszone)
Sposób przygotowania: ciasto: obrane jabłka kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny. Jajka ubijam z cukrem, dodaję olej i mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i miksuję na gładkie ciasto. Następnie dodaję jabłka, orzechy oraz wafelki Pryncypałki (pokrojone na małe części) i mieszam. Ciasto przekładam do formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Śmietankę podgrzewam, dodaję kawałki czekolady i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewą smaruję górę ciasta, wierzch posypuję wafelkami Pryncypałkami (pokruszonymi). Pyszne. Wypróbujcie koniecznie ze słodyczami Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz