wtorek, 15 marca 2022

Czekolada to dobry wybór.

Czekolada to przysmaki na każdą okazję. Kiedy nie chce nam się wstać, kiedy mamy zly humor, kiedy jesteśmy zmęczeni, gdy chcemy podarować komuś trochę słodyczy, to zawsze jest dobra czekolada. Raczej nie ma takiej osoby, która nie lubi czekolady. Taka dobra czekolada to źródło wielu dobrych witamin, magnezu, zawiera dużo przeciwutleniaczy. Tabliczka czekolady poprawi nastrój, poprawi krążenie, łagodzi kaszel, wzmacnia serce, to tylko kilka dobrych zalet dla których warto sięgać po taką tabliczkę czekolady. Każdy wie, że czekolady dzielą się na mleczne i gorzkie, jedne są delikatniejsze, inne bardziej wyraziste w smaku. Jednak nie wszyscy mają świadomość, że żeby produkt można było nazwać w określony sposób, musi on spełniać konkretne warunki. W tym przypadku bardzo ważna jest procentowa zawartość kakao, a także ilość użytego cukru. Wyróżnić można następujące rodzaje czekolady: -Czekolada gorzka – prawdziwa to tak naprawdę kakao i cukier. Powinna zawierać min. 70% masy kakaowej, czyli nie więcej niż 30% cukru. Ma wyrazisty smak, który jednak może być z początku trudny do zaakceptowania przez osoby przyzwyczajone do delikatnych, mlecznych czekolad. Klasyczna czekolada 70% jest słodka z gorzko-kwaśnym posmakiem, ale znajdziemy również tabliczki, w których będzie… 100% masy kakaowej - to prawdziwa gratka dla smakoszy. -Czekolada deserowa – w jej składzie powinno się znaleźć nie więcej niż 40% cukru, więc jest słodszą wersją czekolady gorzkiej, czasami różnica jest znaczna. Oprócz masy kakaowej i cukru znajdziemy w niej niekiedy tłuszcz mleczny. To czekolada, która została stworzona jako dodatek do deserów i w tej roli sprawdza się znakomicie. Może być dobra na początku przestawiania się na ciemniejsze czekolady, zanim sięgniemy po te o większej zawartości kakao. -Czekolada mleczna – jak sama nazwa wskazuje, zawiera mleko, a przez to mniej masy kakaowej (dobra czekolada mleczna powinna mieć jej min. 30%, a nawet więcej). Jest znacznie łagodniejsza w smaku w porównaniu z czekoladą gorzką. Zawiera więcej tłuszczów nasyconych i mniej prozdrowotnych składników, które występują w kakao. Czekolada biała – w przypadku białej czekolady dobrej jakości jej najważniejszym składnikiem jest masło kakaowe, zawiera też sporo cukru (którego w jej składzie jest najwięcej) oraz mleko. Przy wyborze czekolady zawsze warto sięgać po tę najlepszej jakości, która posiada certyfikat ekologiczny, która powstaje z doskonalej jakości składników. W Polsce mamy wielu producentów słodyczy, ale nie wszyscy stosują odpowiednie certyfikaty jakościowe. Jednym z producentów dobrej jakości wyrobów czekoladowych, który stosuje odpowiednie certyfikaty zapewniające jakość produktu jest Dr Gerard. Dr Gerard w swej ofercie posiada sporo wyrobów, które so oblewane dobrej jakości czekoladą takich jak np. -wafelki Pryncypałki, -Pierniki -ciastka Pasja -draże Maltikeks i wiele innych. Kto raz spróbuje tych wspaniałych słodkości, to już inne nie będą mu smakowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz