poniedziałek, 14 marca 2022

Szczypta informacji o słodyczach.

Szczypta informacji o słodyczach.

Jestem łasuchem i lubię słodycze. Zarówno te słodkie jak i słone przekąski. Chętnie sięgam po słodycze od Dr Gerarda. Cenię sobie ich wysoką jakość i przystępną cenę. Do moich ulubionych należą ciastka Pryncypałki i niewielkie chrupiące krakersy Artur Crackers Mix Salty. Szeroki wybór słodyczy od Dr Gerarda pozwala nam zaspokoić gusty smakowe naprawdę szerokiej klienteli. Zawsze znajdziemy coś odpowiedniego na podwieczorek, na domową imprezę, czy po prostu na smaczne chrupanie. Sami  zdecydujmy co aktualnie nam potrzeba. Najpierw musisz zdecydować, o co chodzi w tych ulubionych słodyczach. Co to w ogóle są słodycze?

„Słodycze to wyroby cukiernicze otrzymywane z mas cukierkowych o miękkiej konsystencji.
Produkt ten ma dość wysoką wartość odżywczą, ma ponad 1000 odmian i jest zróżnicowany pod względem kształtu, smaku i składu.

Proces technologiczny wytwarzania słodyczy obejmuje kilka etapów:
Pierwszym etapem jest wymieszanie składników wchodzących w skład masy fondantowej.
Ponadto powstałą mieszaninę formuje się i odlewa do specjalnych form.
W kolejnym etapie formy z masą pomadkową przepuszczane są przez układ chłodzenia.
Następnie następuje szklenie.
Ostatnim etapem jest pakowanie produktu.

Formowanie cukierków z masy fondantowej
Masa cukierkowa to masa cukiernicza, która służy do przyrządzania słodyczy. Wszystkie są podzielone na:

Kremówka. Uzyskuje się je z szminki, którą przygotowuje się na bazie syropów cukrowych i mlecznych, wprowadzając do niej różne dodatki smakowo-aromatyczne.
Pralina i marcepan. Masy pralinowe otrzymywane są z prażonych orzechów, a masy marcepanowe z surowych lub prażonych.
Bita. Masy te otrzymywane są w procesie ubijania środków spieniających i syropu oraz przy obowiązkowym wprowadzeniu dodatków smakowo-aromatycznych.
Likier. Są to masy, które są nasyconymi roztworami sacharozy, do których dodaje się mleko, przetwory owocowe, dodatki smakowe i aromatyczne, a obowiązkowym składnikiem jest alkohol (koniak, likier itp.).
Pieczone orzechy. Wszystkie masy palone dzielą się na twarde i miękkie. Orzechy prażone na twardo - masa uzyskana przez stopienie cukru z dodatkiem do niego orzechów. Miękkie prażone orzechy - masa owocowa gotowana z orzechami lub kandyzowanymi owocami.
Krem. Są to masy pieniste, które powstały w wyniku ubijania tych ostatnich z tłuszczami, dodatkami smakowo-aromatycznymi, syropem mlecznym.
Galaretka owocowa. Masy te wyróżniają się galaretowatą strukturą i dzielą się na owocowe, galaretowate i galaretki. Owoce pozyskiwane są z przecieru owocowo-jagodowego; galaretka owocowa - z tego samego przecieru co pierwsza, ale z dodatkiem agaru i galaretki - z dodatkiem agaru, agaroidu i skrobi”.

Czy teraz już wiecie na jakie słodycze macie ochotę?

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz