Szczypta informacji o słodyczach.
Jestem łasuchem i lubię słodycze. Zarówno te słodkie jak i
słone przekąski. Chętnie sięgam po słodycze od Dr Gerarda. Cenię sobie ich
wysoką jakość i przystępną cenę. Do moich ulubionych należą ciastka Pryncypałki
i niewielkie chrupiące krakersy Artur Crackers Mix Salty. Szeroki wybór
słodyczy od Dr Gerarda pozwala nam zaspokoić gusty smakowe naprawdę szerokiej
klienteli. Zawsze znajdziemy coś odpowiedniego na podwieczorek, na domową
imprezę, czy po prostu na smaczne chrupanie. Sami zdecydujmy co aktualnie nam potrzeba. Najpierw
musisz zdecydować, o co chodzi w tych ulubionych słodyczach. Co to w ogóle są
słodycze?
„Słodycze to wyroby cukiernicze otrzymywane z mas
cukierkowych o miękkiej konsystencji.
Produkt ten ma dość wysoką wartość odżywczą, ma ponad 1000 odmian i jest
zróżnicowany pod względem kształtu, smaku i składu.
Proces technologiczny wytwarzania słodyczy obejmuje kilka etapów:
Pierwszym etapem jest wymieszanie składników wchodzących w skład masy
fondantowej.
Ponadto powstałą mieszaninę formuje się i odlewa do specjalnych form.
W kolejnym etapie formy z masą pomadkową przepuszczane są przez układ
chłodzenia.
Następnie następuje szklenie.
Ostatnim etapem jest pakowanie produktu.
Formowanie
cukierków z masy fondantowej
Masa cukierkowa to masa cukiernicza, która służy do przyrządzania słodyczy.
Wszystkie są podzielone na:
Kremówka. Uzyskuje się je z szminki, którą przygotowuje się na bazie syropów
cukrowych i mlecznych, wprowadzając do niej różne dodatki smakowo-aromatyczne.
Pralina i marcepan. Masy pralinowe otrzymywane są z prażonych orzechów, a masy
marcepanowe z surowych lub prażonych.
Bita. Masy te otrzymywane są w procesie ubijania środków spieniających i syropu
oraz przy obowiązkowym wprowadzeniu dodatków smakowo-aromatycznych.
Likier. Są to masy, które są nasyconymi roztworami sacharozy, do których dodaje
się mleko, przetwory owocowe, dodatki smakowe i aromatyczne, a obowiązkowym
składnikiem jest alkohol (koniak, likier itp.).
Pieczone orzechy. Wszystkie masy palone dzielą się na twarde i miękkie. Orzechy
prażone na twardo - masa uzyskana przez stopienie cukru z dodatkiem do niego
orzechów. Miękkie prażone orzechy - masa owocowa gotowana z orzechami lub
kandyzowanymi owocami.
Krem. Są to masy pieniste, które powstały w wyniku ubijania tych ostatnich z
tłuszczami, dodatkami smakowo-aromatycznymi, syropem mlecznym.
Galaretka owocowa. Masy te wyróżniają się galaretowatą strukturą i dzielą się
na owocowe, galaretowate i galaretki. Owoce pozyskiwane są z przecieru
owocowo-jagodowego; galaretka owocowa - z tego samego przecieru co pierwsza,
ale z dodatkiem agaru i galaretki - z dodatkiem agaru, agaroidu i skrobi”.
Czy teraz już wiecie na jakie słodycze macie ochotę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz