wtorek, 29 marca 2022

Pozostałości po jesieni

 

        Szybki deser lodowy z dyni, która zalega mi od jesieni w szufladzie zamrażalnika i słodkiego mleka skondensowanego z kawałkami herbatników Chococool cream Dr Gerarda. Lody są kremowe i mają bardzo ciekawy smak. Dzieci od mojej siostry nie bardzo miały ochotę, gdy usłyszały słowo "dyniowe". Nie namyślając się długo obróciłam to w żart i stanowczo stwierdziłam, że są to lody pomarańczowe. Jak dzieciaki zjadły i to ze smakiem i poprosiły o dokładkę, to wyznałam im prawdę. Ale były zdziwione 😀 i jednak tę dokładkę również wpałaszowały. 

Składniki

-200 g puree z dyni

-1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

-1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

-500 g słodkiej śmietany 30% lub 36%

-50 g herbatników Chococool Dr Gerarda

Puree z dyni, cynamon i mleko skondensowane słodzone wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę. 

Herbatniki posiekać na drobno. Odstawić na bok. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do przygotowanej masy dyniowej i wymieszać delikatnie, przy pomocy szpatułki. 

Na końcu wymieszać delikatnie pokruszone herbatniki. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin lub na noc. Jeżeli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 minut przed podaniem, aby nieco zmiękły. 

                                     Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz