środa, 23 marca 2022

Super serniczek.

 Polecam Wam super sernik, jest to przepis z strony Dr Gerarda. Moja żona wynalazła ten przepis i przygotowała na popołudnie, do tego słodycze Dr Gerarda; ciastka Pryncypałki, herbatniki Chococool cream i powieczorek na słodko mamy zapewniony.

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble

  • 100g roztopionego masła

  • 2 łyżki miodu

  • 400g ricotty

  • 150g cukru

  • 200g śmietanki 30% – do ubicia

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 3 płatki żelatyny (6g)

  • Owoce sezonowe do dekoracji

  • Świeża mięta

  • Forma (20×20)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki. Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Widać jest prosty do przygotowania, także zapisujcie i pieczcie. Krakersy Artur Crackers Mix Salty będą super uzupełnieniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz