środa, 30 marca 2022
„Pieprzne ciastka”
Polska historia piernika jest bardzo odległa, bo sięgająca, aż do średniowiecza w mieście Świdnicy, tam odkryto udokumentowane informacje o wypiekaniu ciastek noszących obecną nazwę „Pierniki”. „Pieprzne korzenne ciastka”, które wykonywali dawniejsi piernikarze były oznaką luksusu, a to za sprawą korzennych przypraw, bez których piernik nie nazywałby się piernikiem. Przyprawy te przebywały daleką drogę, bo aż z krajów azjatyckich i dlatego były drogie w przeciwieństwie do czasów teraźniejszych, gdzie transport jest bardzo szybki i ceny przypraw dostępne dla każdego człowieka. Magia wyżej wspomnianych przypraw, takich jak: pieprz, kardamon, imbir, goździk, cynamon i gałka muszkatołowa w połączeniu z dobrej jakości mąką i miodem otrzymujemy od wieków uwielbiane na całym świecie pierniki. Toruń od XIII wieku dzięki swojej lokalizacji na skrzyżowaniu szlaków handlowych stał się idealnym miejscem do wypieku pierników, gdyż przyprawy z Azji przez Gdańsk Wisłą przypływały do Torunia, mąka z żyznych ziem Chełmińskich, a miód z dobrze rozwiniętych pasiek na obrzeżach był idealnym produktem Słodzącym do wypieku pierników. Od średniowiecza po dzień dzisiejszy Toruń piernikiem słynie, a nawet stał się stolicą piernika. Dr Gerard co prawda nie ma tak wielowiekowej tradycji jak Toruń w pieczeniu pierników, ale prawie 30 lat na polskim rynku spożywczym zobowiązuje do jakości. Oferowane Słodkie produkty, jak pierniki, ciastka Pryncypałki, herbatniki Chococool cream i wiele innych Słodkich pyszności, a najlepszym potwierdzeniem jakości są zadowoleni polscy klienci i nie tylko.
Po wzbogaconą wiedzę odsyłam do „Pieprzny piernik”
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz