Nadchodzą Święta czas pomyśleć co przygotujemy z łakoci na stół Świąteczny. Wypróbowałam w ten weekend sernik marmurkowy z wiśniami w tle. Spód to pokruszone herbatniki Chococool cream wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy ze sporą ilością jajek, bez dodatku mąki czy budyniowego proszku. Dzisiaj będzie degustacja tego cacka słodkiego, czy warto na Święta podać go na stół. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego lepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy jest na drugi dzień.
Składniki
-150g herbatników Chococool
-100g mielonych migdałów
-75g masła rozpuszczonego
-75g czekolady zbliżonej do herbatników Chococool
-5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
-150g cukru
-600g serka typu philadelphia
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-cukier puder do posypania
Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w misce dodajemy mielone migdały i tyle masła, żeby nie było cisto za rzadkie, ponieważ przy herbatnikach jest krem. Składniki dobrze się muszą połączyć. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy.
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok. 45 minut. Studzimy we foremce, a następnie chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz