Witam. Marcowy poranek ze słodyczami firmy ,,Dr Gerard” czyli ciastkami krakersami Artur Crackers Mix Salty. Po kawce zamierzam upiec ciasto, a do tego potrzebne mi będą: 150 g mąki pszennej,60 g drobnego cukru,120 g masła, zimnego. Masło kroję w kostkę. Umieszczam w misie malaksera, dodaję pozostałe składniki i miksuję do otrzymania kruszonki. Kruche ciasto można wykonać jeszcze inaczej, otóż w naczyniu umieszczam masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier i mąkę, następnie szybko siekam nożem do momentu otrzymania kruszonki. Kwadratową formę smaruję masłem i posypuję mąką. Na spód formy wysypuję przygotowaną kruszonkę, palcami wylepiam nią dno formy, wyrównuję. Piekę w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Teraz czas na masę,4 duże jajka,200 g cukru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,50 g mąki pszennej,1 łyżeczka cynamon,1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,400 g drobno posiekanych pistacji. W naczyniu umieszczam jajka, cukier i wanilię. Lekko roztrzepuję rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewam mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia. Mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Dodaję pistacje i dokładnie mieszam szpatułką. Tak przygotowaną masę pistacjową przelewam na upieczony spód. Piekę w temperaturze 180°C przez 30 minut. Wyjmuję i studzę. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Krajanka pistacjowa może być przechowywana w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Ciasto gotowe, ciastka krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard” zjedzone i mam zamiar kupić teraz ciastka Pryncypałki także firmy ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz