Biszkopt
-5 jajek
-opakowanie cukru wanilinowego
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki tortowej
-1 szklanka mielonego maku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-opakowanie cukru wanilinowego
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki tortowej
-1 szklanka mielonego maku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-25 dag serka mascarpone
-słoiczek dżemu wiśniowego
-250 ml śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki żelatyny spożywczej
-4 łyżki gorącej wody
-25 dag serka mascarpone
-słoiczek dżemu wiśniowego
-250 ml śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki żelatyny spożywczej
-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
-herbatniki od Dr Gerard z kremem kawowym opakowanie
-pół puszki masy kajmakowej
-herbatniki od Dr Gerard z kremem kawowym opakowanie
-pół puszki masy kajmakowej
Sposób przygotowania: biszkopt makowy: białka ubijam, dodaję cukry i ubijam, dodaję żółtka i ubijam. Mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem dodaję do piany i mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (około 24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam, dodaję serek mascarpone i dżem wiśniowy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę, letnią dodaję do kremu i miksuję. Biszkopt makowy smaruję masą kajmakową, wykładam krem i rozkładam herbatniki od Dr Gerarda z kremem kawowym pod czekoladową skorupką (pokrojone na mniejsze kawałki). Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam herbatniki od Dr Gerarda, ponieważ są to bardzo dobre słodycze, więc polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz