Moja babcia bardzo lubi serniki. Sama je piecze, ale
przyznała, że niewątpliwie woli je zjadać. Dlatego gdy do mnie przychodzi
zawsze jestem przygotowana. Staram się jej sprawiać radość, piekąc różnego
rodzaju serniki. Ostatnim moim wynalazkiem
był
SERNIK EGZOTYCZNY
Składniki : 125 g biszkoptów, 50 g masła, 250 g twarogu, 250
g serka mascarpone, 250 ml śmietanki, 70 g cukru pudru, 20 g żelatyny, puszka
ananasów, galaretka ananasowa.
Sposób wykonania – Biszkopty pokruszyć i zmieszać z
roztopionym masłem. Masą wykleić dno formy. Wstawić do lodówki. Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Chwilę podgrzewać, aż się rozpuści.
Ananasy wyjąć z puszki, kilka odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w
syropie z ananasów. Przelać do owoców i razem zmiksować. Wyłożyć na spód.
Zmiksować twaróg, mascarpone i śmietankę. Dodać cukier puder i lekko
przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksować. Wyłożyć na masę ananasową.
Odstawić do stężenia. Udekorować ananasem. Czas przygotowania około 30 minut.
Babcia naturalnie była zachwycona, ciasto zniknęło szybciej niż
myślałam. Wydawało mi się, że tylko dzieci mogą tak przepadać za słodyczami.
Jednak osoby starsze też mają coś z dziecka. Przyznam, że ja także mam swoje
ulubione słodycze. Mój mąż dobrze o tym wie i często wykorzystuje to, żeby mnie
przekupić. Zawsze, gdy chce coś ode mnie uzyskać, przynosi mi CZEKOLADKI PASJA
O SMAKU WIŚNIOWO-RUMOWYM DR GERARDA. W ten sposób zazwyczaj osiąga to, co chce,
ponieważ do tych wyrobów mam wielką słabość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz