piątek, 26 stycznia 2018

Bananowy deser

Dzisiaj przygotowałam pyszny deser z bananami z masą śmietankową, masą kajmakową i ciastkami maślanymi, który najbardziej smakował najmłodszym domownikom. Chcecie wypróbować? Oto składniki: 

Biszkopt
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-cukier wanilinowy
-2 łyżki wody
-2 łyżki kakao
-8 łyżek mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju

Masa bananowa 
-1 l nektaru bananowego 
-3 budynie śmietankowe 
-5 łyżek cukru 
-200 g masła 

Masa śmietankowa
-pół litra śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-1/4 szklanki wody
-1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo
-ciastka zwierzaki maślane od Dr Gerard
-5 bananów
-sok z cytryny
-czekolada deserowa 
-puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania: biszkopt: jajka, cukry i wodę miksuję. Do ubitej masy dodaję kakao i miksuję, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję. Na końcu wlewam olej i miksuję. Masę przelewam do blaszki (25/35 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Masa bananowa: z nektaru odlewam szklankę, pozostałą część gotuję. W odlanej szklance mieszam budynie wraz z cukrem. Mieszankę wlewam do gotującego się nektaru, chwilę gotuję ciągle mieszając. Masło ucieram dodając po łyżce wystudzony budyń. Masa śmietankowa: żelatynę i galaretkę rozpuszczam w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijam z cukrem, stopniowo dodaję tężejącą galaretkę. Złożenie: na biszkopt wykładam część masy bananowej, układam pokrojone i skropione sokiem z cytryny banany, przykrywam resztą masy bananowej, układam ciastka zwierzaki maślane, smaruję masą kajmakową, przykrywam ciastkami zwierzakami maślanymi, wykładam masę śmietankową i posypuję wierzch startą czekoladą. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Wyjątkowo pyszne, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz