czwartek, 18 stycznia 2018
Dzień Babci i Dziadka
Zbliża się dużymi krokami Święto naszych kochanych Babć i Dziadków. Chociaż ja osobiście nie mam już kochających Dziadków, ale pójdę do nich na cmentarz, zapalę lampkę. To z kolei mam w domu Babcio-ciocię, która w ogień wpadłaby za słodyczami, więc będzie wypiek sernika na ciasteczkowym spodzie.
Spód
-100 g masła
-200 g ciastek maślanych Dr Gerarda
Masa serowa
-1 kg twarogu, może być z wiaderka
-1,5 szklanki cukru pudru
-2 opakowania budyniu waniliowego
-1 opakowanie cukru waniliowego
-0,5 szklanki oleju
-1,5 szklanki mleka
-6 jajek
Masło roztapiamy, ciasteczka kruszymy na drobno i razem mieszamy. Wsypujemy do tortownicy, równomiernie rozprowadzając. Można lekko podpiec spód zaczym wylejemy masę serową.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę, dodajemy cukier waniliowy. Wsypujemy budyń i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy olej ciągle ucierając, stopniowo wlewamy mleko, dodajemy twaróg najlepiej masę zmiksować. Do takiej masy dodajemy ubitą pianę.
Masę serową wlewamy na przygotowany spód. pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
Studzimy też w piekarniku. Taki serniczek możemy polać różnego rodzaju polewą.
Ale będzie moja Babcio-ciocia miała wyśmigany podwieczorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz