Nadeszla niedziela, niestety to ta niedziela, w ktora sklepy sa zamkniete, a ja mialam taka nieodparta ochote na rurki cynamonowe dr. Gerard, ze zaczelam przeszukiwac jak szalona wszystkie szafy z nadzieja, ze choc jedno opakowanie sie uchowalo, ale niestety, pustka. Szybko poszperalam w internecie i znalazlam cos, co moglo choc do poniedzialku zaspokoic moja ochote na rurki cynamonowe dr. Gerard. Oto przepis:
Składniki
3 szklanki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanejKostka margarynyPół łyżeczki cynamonuSzklanka gęstej śmietanyKilka jabłekGalaretka cytrynowaCukier waniliowySzklanka mlekaOpakowanie bitej śmietany w proszku2-3 łyżeczki żelatynyCzekoladaLukier
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sito. Dodaj cynamon, margarynę i śmietanę, zagnieć dokładnie ciasto. Następnie rozwałkuj, wykrój cienkie paseczki i owiń na foremki na rurki. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
- 2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podgrzej w rondelku, wsyp galaretkę, cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj z zimnym mlekiem, na końcu wlej tężejącą żelatynę.
- 3. Rurki napełnij po połowie tężejącej masy jabłkowej i bitej śmietany. Udekoruj lukrem i pokrojoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz