środa, 31 stycznia 2018

Ulubione rurki

Nadeszla niedziela, niestety to ta niedziela, w ktora sklepy sa zamkniete, a ja mialam taka nieodparta ochote na rurki cynamonowe dr. Gerard, ze zaczelam przeszukiwac jak szalona wszystkie szafy z nadzieja, ze choc jedno opakowanie sie uchowalo, ale niestety, pustka. Szybko poszperalam w internecie i znalazlam cos, co moglo choc do poniedzialku zaspokoic moja ochote na rurki cynamonowe dr. Gerard. Oto przepis:

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kostka margaryny
Pół łyżeczki cynamonu
Szklanka gęstej śmietany
Kilka jabłek
Galaretka cytrynowa
Cukier waniliowy
Szklanka mleka
Opakowanie bitej śmietany w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
Czekolada
Lukier

Sposób przygotowania przepisu:

  • 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sito. Dodaj cynamon, margarynę i śmietanę, zagnieć dokładnie ciasto. Następnie rozwałkuj, wykrój cienkie paseczki i owiń na foremki na rurki. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
  • 2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podgrzej w rondelku, wsyp galaretkę, cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj z zimnym mlekiem, na końcu wlej tężejącą żelatynę.
  • 3. Rurki napełnij po połowie tężejącej masy jabłkowej i bitej śmietany. Udekoruj lukrem i pokrojoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz