piątek, 19 stycznia 2018

Co to jest fondue?

Co to jest fondue?


Fondue potrawa przygotowywana z białego wina i sera. Pochodzi z kuchni szwajcarskiej jest bardzo popularne we Francji czy we Włoszech. Tak podaje Wikipedia. Dawniej potrawa ta była rozpowszechniona przez górali. Jada się ją we większym gronie bezpośrednio z jednego garnka. Zanurzając bezpośrednio w nim nabite na widelec pieczywo, sery, warzywa. Czy możemy przygotować serowy sos i maczać w nim krakersy dr Gerarda czy przygotować czekoladę dla dzieci i mogą do tego używać ciastek zwierzaki maślane czy Scooby Doo dr Gerarda.
Znalazłam przepis na founde czekoladowe z owocami i miksem ciasteczek kruchych i rurek waflowych. Ten i inne ciekawe przepisy znajdziemy na stronie bezpośredni link:https://drgerard.eu/przepisy
A tu z trzech rodzai sera:
jedna szklanka białego wina,
jedna łyżka masła,
jedna łyżka mąki pszennej,
po dwieście gram sera roquefort, cheddar, ementaler.
W rondelku wino podgrzewamy. Masło należy roztopić, dodajemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy zasmażka będzie gotowa dodajemy do niej białe wino. Roztrzepujemy i dodajemy po kolei sery. Mieszamy w garnku na małym ogniu aż się sery roztopią Przełożyć sos do garnka przeznaczonego do fondue podgrzewać na małym ogniu.
Pozostaje nam zaprosić gości naszych przyjaciół i wspólnie przy jednym garnuszku biesiadować. Do tego lampka białego wina i zajadamy się pysznym daniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz