Co to jest fondue?
Fondue potrawa
przygotowywana z białego wina i sera. Pochodzi z kuchni
szwajcarskiej jest bardzo popularne we Francji czy we Włoszech. Tak
podaje Wikipedia. Dawniej potrawa ta była rozpowszechniona przez
górali. Jada się ją we większym gronie bezpośrednio z jednego
garnka. Zanurzając bezpośrednio w nim nabite na widelec pieczywo,
sery, warzywa. Czy możemy przygotować serowy sos i maczać w nim
krakersy dr Gerarda czy przygotować czekoladę dla dzieci i mogą do
tego używać ciastek zwierzaki maślane czy Scooby Doo dr
Gerarda.
Znalazłam przepis
na founde czekoladowe z owocami i miksem ciasteczek kruchych i rurek
waflowych. Ten i inne ciekawe przepisy znajdziemy na stronie
bezpośredni link:https://drgerard.eu/przepisy
A tu z trzech rodzai
sera:
jedna szklanka
białego wina,
jedna łyżka masła,
jedna łyżka mąki
pszennej,
po dwieście gram
sera roquefort, cheddar, ementaler.
W rondelku wino
podgrzewamy. Masło należy roztopić, dodajemy mąkę i szybko
mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy zasmażka będzie gotowa
dodajemy do niej białe wino. Roztrzepujemy i dodajemy po kolei sery.
Mieszamy w garnku na małym ogniu aż się sery roztopią Przełożyć
sos do garnka przeznaczonego do fondue podgrzewać na małym ogniu.
Pozostaje nam
zaprosić gości naszych przyjaciół i wspólnie przy jednym
garnuszku biesiadować. Do tego lampka białego wina i zajadamy się
pysznym daniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz