poniedziałek, 22 stycznia 2018

MUSZĘ TO UCZCIĆ



W przyszłym tygodniu mam swoją uroczystość. Dostałam się na medycynę, więc chciałabym to jakoś uczcić. Zapraszam do siebie moje przyjaciółki na mały poczęstunek. Będą na nie czekały wyjątkowe RURKI CYNAMONOWE DR GERARDA. W takich momentach one są po prostu niezastąpione. Żeby wykazać się swoimi umiejętnościami, które w moim domu nie bardzo są doceniane, na stole znajdzie się jeszcze przygotowana przeze mnie   
KAKAOWA ROLADA Z KREMEM CAPPUCCINO
Składniki :
Na ciasto : ½ szklanki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 160 g cukru, masło, 4 jajka, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem : żelatyna, mascarpone, kremówka, 3 łyżki cappuccino, 30 g cukru, banany.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Dodać cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka. Masło roztopić. Obie mąki, proszek i kakao przesiać do jajek. Zamieszać, wlać płynny tłuszcz. Gotowe ciasto wylać na prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Piec ciasto około 20 minut w temperaturze 180 C. Upieczony placek wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cappuccino i cukier. Dołożyć jeszcze serek i rozpuszczoną żelatynę. Miksować wszystko na małych obrotach dwie minuty. Banany obrać, odciąć końcówki przekroić je na pół. Roladę rozwinąć i na całej jej powierzchni wyłożyć krem. Na jednym boku ułożyć kawałki owoców. Następnie ją zrolować. Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz