Wczoraj niespodziewanie wpadła do mnie na kawę sąsiadka z
pierwszego piętra. Zrobiła mi miłą niespodziankę i przyniosła ze sobą TORCIK C –
MOLL KOKOSOWY DR GERARDA. Byłam zachwycona jego wyjątkowym i niepowtarzalnym
smakiem. Pierwszy raz spotkałam się z produktami tej firmy. Nigdy wcześniej ich
nie jadłam. Jeśli wszystkie smakują, jak ten TORCIK, to na pewno się z nimi
zaprzyjaźnię. W podziękowaniu za te nowe doznania Beatka dostała ode mnie
przepis na
MINISERNICZKI Z ŻÓŁTĄ KOSTKĄ.
Składniki : 250 g sera twarogowego mielonego, 2 serki
homogenizowane, jajko, opakowanie galaretki cytrynowej, 200 ml wody, 2 owoce mango.
Kruszonka : 140 g mąki pszennej70 g cukru, cukier waniliowy,
70 g twardego masła.
Sposób przygotowania – W rondelku zagotować 200 ml wody. Do
wrzątku wsypać galaretkę cytrynową i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.
Odstawić. Gdy galaretka przestygnie, w dużym naczyniu wymieszać ją z twarogiem.
Dołożyć serki homogenizowane i wbić jajko. Można użyć miksera na niskich
obrotach. Gotową masę serową przełożyć do dwóch średniej wielkości kokielek i
wstawić do lodówki do stężenia na godzinę. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić
miąższ w średniej wielkości kosteczkę. Po wyjęciu serniczków z lodówki, na
wierzchu poukładać kostki mango. Przygotować kruszonkę. Twarde masło posiekać i
połączyć z cukrem zwykłym oraz waniliowym. Dodać mąkę i rozetrzeć tak, aby
uzyskać okruszki. Przesypać je na blachę, ułożyć równomiernie i na 15 minut
wstawić do piekarnika. Wystudzoną kruszonką posypać kawałki mango. Czas
przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz