wtorek, 30 stycznia 2018

NOWE DOZNANIA



Wczoraj niespodziewanie wpadła do mnie na kawę sąsiadka z pierwszego piętra. Zrobiła mi miłą niespodziankę i przyniosła ze sobą TORCIK C – MOLL KOKOSOWY DR GERARDA. Byłam zachwycona jego wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Pierwszy raz spotkałam się z produktami tej firmy. Nigdy wcześniej ich nie jadłam. Jeśli wszystkie smakują, jak ten TORCIK, to na pewno się z nimi zaprzyjaźnię. W podziękowaniu za te nowe doznania Beatka dostała ode mnie przepis na
MINISERNICZKI Z ŻÓŁTĄ KOSTKĄ.
Składniki : 250 g sera twarogowego mielonego, 2 serki homogenizowane, jajko, opakowanie galaretki cytrynowej, 200 ml wody,  2 owoce mango.
Kruszonka : 140 g mąki pszennej70 g cukru, cukier waniliowy, 70 g twardego masła.
Sposób przygotowania – W rondelku zagotować 200 ml wody. Do wrzątku wsypać galaretkę cytrynową i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. Gdy galaretka przestygnie, w dużym naczyniu wymieszać ją z twarogiem. Dołożyć serki homogenizowane i wbić jajko. Można użyć miksera na niskich obrotach. Gotową masę serową przełożyć do dwóch średniej wielkości kokielek i wstawić do lodówki do stężenia na godzinę. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić miąższ w średniej wielkości kosteczkę. Po wyjęciu serniczków z lodówki, na wierzchu poukładać kostki mango. Przygotować kruszonkę. Twarde masło posiekać i połączyć z cukrem zwykłym oraz waniliowym. Dodać mąkę i rozetrzeć tak, aby uzyskać okruszki. Przesypać je na blachę, ułożyć równomiernie i na 15 minut wstawić do piekarnika. Wystudzoną kruszonką posypać kawałki mango. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz