Podczas pięknej zimowej pogody,razem z moją przyjaciółką Kasia wybraliśmy się na spacer.Dzień szybciej napadało sporo śniegu,A co najważniejsze utrzymywała się minusowa temperatura.Podczas przerwy w spacerowaniu ulepiliśmy dużego bałwana,rzucaliśmy się śnieżkami.Po kilku godzinach spacerowania i dobrej zabawy na śniegu zaczęliśmy wracać do domu to nagle zaczął prószyć śnieg potem coraz mocniej padać,było naprawdę cudownie.Z Kasią bardzo lubimy śnieg i delikatny Mróz również często wyjeżdżamy na narty.Podczas drogi powrotnej mijaliśmy sklep spożywczy do którego wstąpiliśmy.Naszła nas ochota na coś słodkiego z naszej ulubionej firmy Dr. Gerard i znaleźliśmy torcik c-moll kokosowy,który zakupiliśmy.Kasia dzień szybciej zrobiła KRUCHE CIASTKA Z DRAŻAMI MALTIKEKS,na które mnie zaprosiła a przepis znalazła na stronie firmy Dr. Gerard
"SKŁADNIKI:300 g draży Maltikeks Czekolada dr Gerard
175 g masła roztopionego,250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody,1/2 łyżeczki soli
200 g drobnego cukru brązowego,100 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,1 jajko,1 żółtko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz