Nie dawno w prezencie otrzymałam urządzenie do fondue, dla tych którzy nie bardzo się orientują fondue to potrawa pochodząca ze Szwajcarii. Klasyczne fondue przygotowywane jest z różnych rodzajów sera żółtego. Polega na roztapianiu go i utrzymaniu w takiej temperaturze, by stale miał lejącą konsystencję, aby można w nim było zanurzać np. warzywa, ale ja dzisiaj postanowiłam, że przygotuję fondue czekoladowe czyli pyszny krem, w którym zanurza się ulubione owoce i ciasteczka. Oto niezbędne składniki do przygotowania mojej wersji fondue:
-200 ml śmietany kremówki
-2 tabliczki czekolady (jedna gorzka, druga mleczna)
-przyprawy: cynamon
-owoce: truskawki, banany, winogrona, mandarynki
-słodycze od Dr Gerard: rurki cynamonowe, ciastka Zwierzaki maślane, ciastka zbożowe wit'AM
Sposób przygotowania: śmietanę wlewam do rondelka, który ustawiam w większym garnku z wodą. Podgrzewam. Dodaję połamaną czekoladę i mieszam. Kiedy czekolada się roztopi dodaję szczyptę cynamonu. Tak przygotowaną masę przekładam do pojemnika do fondue (miseczka ustawiona nad podgrzewaczem). Owoce kroję na nieduże kawałki. Słodycze od Dr Gerarda wykładam na półmiski. Podaję w towarzystwie widelczyków, na które nakładam owoce i ciasteczka, aby zamoczyć je w czekoladzie i gotowe. Rodzinka była zachwycona, a ich uśmiech i radość bezcenna. Doskonały pomysł na deser na każdą okazję. Zachęcam do odwiedzenia Deseroteki tam znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów z wykorzystaniem słodyczy Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz