Fondue to potrawa, którą najczęściej przygotowuje się w kuchni szwajcarskiej.
Potrawa ta jest też bardzo popularna we Francji i Włoszech. Przygotowuje się ją z gorącego roztopionego sera i białego wina. Podstawowymi składnikami są, co najmniej dwa gatunki serów i białe wino.
Dodaje się również mąkę ziemniaczaną żeby ser się zważył oraz przyprawy, gałka muszkatołowa, czosnek i pieprz biały.
Fondue jest to danie bardzo pożywne i łatwe w przygotowaniu. Dawniej była to potrawa, którą najczęściej jadali górale szwajcarscy wykorzystując do tego resztki zeschniętych serów.
Na widelec nabijane było pieczywo, albo jakieś warzywa np. kalafior, brokuły, szparagi i zanurzane w masie serowej fondue.
Obecnie są różne przepisy na fondue, a to czekoladowe gdzie rozpuszcza się czekoladę i zanurza się w niej owoce, albo mięsne gdzie zamiast masy serowej używa się gorącego oleju, a pieczywo zastępuję się mięsem.
W Deserotce dr Gerarda znalazłam propozycję na fondue czekoladowe z owocami i miksem kruchych ciasteczek oraz rurkami cynamonowymi dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz