Najlepszym smakołykiem mojego brata jest
TORCIK ORZECHOWO-MAKOWY.
Składniki :
Na biszkopt : 8 jajek, 150 g cukru i mąki pszennej, 200 g
zmielonych orzechów, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Masa I : 4 jajka, 200 g cukru pudru, 300 g maku, łyżeczka
proszku do pieczenia.
Masa II : 2 budynie waniliowe bez cukru, 3 szklanki mleka, 3
łyżki cukru pudru, kostka margaryny.
Sposób wykonania – W misce wymieszać zmielone orzechy,
przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Jajka rozbić. Białka ubić ze szczyptą
soli. Powoli dodawać cukier, ubijając. Dołożyć żółtka i miksować do połączenia
składników. Do ubitej piany wsypać suche składniki i wymieszać. Mak sparzyć,
wystudzić i zmielić 2 razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż
będą puszyste i jasne. Dodać mak, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i dobrze połączyć z masą makową. Przygotować masę
II. Zagotować 2 szklanki mleka, a do pozostałej wsypać 2 budynie. Wymieszać i
wlać do gorącego mleka, mieszając do zgęstnienia. Masę wystudzić. Margarynę
zmiksować, dodając do niej po łyżce zimnego budyniu i cukier puder. Masę
orzechową wylać do tortownicy. Łyżką wyłożyć na nie surową masę makową,
delikatnie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piec całość około 40 minut w
190 C. Po upieczeniu i wystudzeniu rozkroić placek orzechowy na 2 blaty,
oddzielić też blat makowy. W formie na dnie położyć blat orzechowy, posmarować
masą i przykryć blatem makowym. Znowu wyłożyć jasną masę i przykryć płatem
orzechowym.
W przyszłą sobotę Paweł ma imieniny, więc niewątpliwie
przygotuję mu ten jego torcik. Chyba będzie zadowolony. Chociaż nie była bym
tego taka pewna. Ostatnio przyjemność można mu tylko zrobić, stawiając na stół
wyroby DR GERARDA. Może zamiast piec, kupię mu po prostu TORCIK C – MOLL
KOKOSOWY? Właśnie tak zrobię, to będzie najlepsze rozwiązanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz