środa, 17 stycznia 2018

Urodzinowy torcik

Mieliście kiedyś tak, że nic Wam nie wychodziło, coś popsuliście choć tyle się napracowaliście żeby to przygotować, bo ja tak miałam w poprzednią sobotę gdy przygotowywałam urodzinowy tort dla bratanka, ale nie będę o tym opowiadać, ponieważ stwierdziłam, że to był taki po prostu gorszy dzień. Jakimś cudem tort jednak zrobiłam, a mały solenizant najbardziej był zachwycony jego dekoracją, ponieważ uwielbia słodycze Dr Gerarda. Chcecie wypróbować ten przepis? Oto składniki: 

Biszkopt orzechowy
-3 jajka
-2 białka
-pół szklanki cukru
-150 g orzechów włoskich mielonych
-1/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki kaszy manny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Krem kawowy
-2 szklanki mleka
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
-pół szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe
-2 żółtka
-200 g masła

Krem śmietanowy
-250 ml śmietanki 30% 
-1 opakowanie śmietan- fix
-2 łyżki cukru pudru 

Polewa czekoladowa 
-100 ml śmietany 30%
-100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo
-słodycze od Dr Gerard: torcik c-moll kokosowy 2-3 sztuki, ciastka zwierzaki maślane kilka sztuk, draże Maltikeks kilka sztuk, ciastkołapki Scooby- Doo kilka sztuk 

Sposób przygotowania: biszkopt: zmielone orzechy mieszam z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia. Oddzielam białka od żółtek i białka ubijam dodając partiami cukier, a następnie dodaję po jednym żółtku. Na końcu wsypuję suche składniki. Drewnianą łyżką mieszam powoli i wlewam do tortownicy (średnica 20 cm). Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu przecinam na 3 blaty. Krem kawowy: pół szklanki mleka mieszam z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelewam do garnka, wsypuję kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlewam rozmieszane budynie i gotuję. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksuję i porcjami dodaję zimny budyń, wszytko razem dokładnie ucieram. Krem śmietanowy: śmietankę ubijam z cukrem i dodaję śmietan-fix. Złożenie tortu: na biszkopt orzechowy wykładam połowę kremu kawowego, układam biszkopt orzechowy, następnie nakładam resztę kremu kawowego i przykrywam biszkoptem orzechowym, na który wykładam krem śmietanowy (pozostawiam trochę, tak aby posmarować również boki tortu). Tak przełożony tort wkładam do lodówki do schłodzenia. Polewa czekoladowa: śmietanę wlewam do garnuszka i wrzucam czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewam ciągle mieszając, kiedy czekolada się rozpuści lekko studzę, a następnie wylewam na schłodzony tort, dekoruję słodyczami Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz