czwartek, 25 stycznia 2018

Uczta dla podniebienia

Wczoraj miałam ochotę na słodkości, więc na deser przygotowałam ciasto na biszkopcie kakaowym z kremem orzechowym, puszystymi ciastkami i kremem kawowym. To była pyszna uczta dla podniebienia. Spróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-7 jajek
-220 g drobnego cukru
-170 g mąki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao

Krem orzechowy
-400 ml mleka
-1 budyń śmietankowy 40 g
-250 g masła
-6 łyżek cukru pudru
-130 g zmielonych orzechów włoskich

Krem cappuccino
-300 ml śmietanki 30 %
-150 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-4 łyżeczki cappuccino

Polewa
-1 czekolada deserowa
-150 ml śmietany 30%

Dodatkowo
-ciastka Jungle- nowy produkt Dr Gerard z nadzieniem czekoladowym 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę dodaję cukier, ciągle mieszając dodaję po jednym żółtku. Następnie do masy jajecznej dodaję przesiane mąki, proszek, kakao i delikatnie mieszam szpatułką. Masę przekładam do formy (21/32 cm) i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Gotowy biszkopt studzę i przecinam na dwa blaty. Krem orzechowy: na mleku gotuję budyń i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodaję porcjami zimny budyń, a na końcu zmielone orzechy i mieszam. Krem cappuccino: wszystkie składniki wkładam do miski i miksuję do otrzymania gęstej masy. Odstawiam w chłodne miejsce. Polewa: w garnuszku umieszczam czekoladę i śmietanę. Rozpuszczam mieszając. Pozostawiam do lekkiego ostudzenia. Złożenie: na pierwszy blat biszkoptu wykładam krem orzechowym, na którym układam ciastka Jungle, wykładam krem cappuccino i przykrywam biszkoptem. Wierzch polewam polewą. Pyszne, więc wypróbujcie. Najlepiej smakuje z ulubioną kawą i do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda. Polecam. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz