Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki krupczatki
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju
Masa śmietankowo- jagodowa
-pół litra śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 serki waniliowe homogenizowane 300 g
-1 szklanka jagód rozmrożonych
-6 łyżeczek żelatyny
Masa kokosowa
-600 ml mleka
-300 g wiórków kokosowych
-pół szklanki cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-240 g masła
Polewa czekoladowa
-100 g mlecznej czekolady
-1 łyżka kakao
-60 g masła
Poncz
-pół szklanki wody
-1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo
-czekoladki Pasja o smaku wiśniowo- rumowym od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z odrobiną soli, cukrem i żółtkami. Dodaję sypkie składniki, powoli mieszam, dodaję olej, mieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem (22/34 cm) i piekę w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt nasączam ponczem. Masa śmietankowo- jagodowa: śmietankę ubijam z cukrem pudrem, łączę z serkami oraz jagodami. Żelatynę moczę w 1/4 szklanki wody, podgrzewam do rozpuszczenia i ciepłą wlewam powoli do masy śmietankowej. Masa kokosowa: mleko gotuję z cukrami, a następnie dodaję wiórki kokosowe. Gotuję na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka. Po tym czasie do gorącej masy dodaję masło i mieszam, aż się rozpuści. Masę odstawiam do wystudzenia. Polewa czekoladowa: wszystkie składniki umieszczam w metalowej misce i rozpuszczam w kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Lekko studzę. Na biszkopt wykładam masę śmietankowo- jagodową, na której układam pokruszone czekoladki Pasja i nakładam masę kokosową, którą polewam polewą. Do przygotowania tego deseru koniecznie wykorzystajcie niezastąpione słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz