Witam.
Po wypiekach noworocznych nie ma śladu. Po kruchych ciasteczkach ,,Dr Gerard”,
także nie ma śladu. Wczoraj zniknęła ostatnia paczka Rurek Cynamonowych i
przyszedł czas na swojaka. Pomyślałam ,że upiekę ciasto kruche z owocami. Na
kruche ciasto potrzebuję: 5 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 dag
cukru,12,5 dag masła z lodówki,1 żółtko,1 łyżka śmietany 18%. Na marmoladę z jabłek potrzebuję: 75 dag
jabłek,1 łyżeczka cukru wanilinowego,5 dag miodu,3 łyżki soku z cytryny,1
łyżeczka cynamonu,5 dag suszonej żurawiny, cukier puder do posypania. Do miski przesiewam
mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i pokrojone na
kawałeczki zimne masło. Całość mieszam palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodaję żółtko oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części i formuję
dwie kule, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania
marmolady z jabłek. Jabłka obieram, kroję w ósemki i przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny,
miód, cukier waniliowy. Smażę do momentu, aż część jabłek zacznie rozpadać się,
a część będzie jeszcze w kawałkach. Podczas smażenia mieszam od czasu do czasu
i uważam, aby jabłka nie przypaliły się. Dodaję cynamon i mieszam. Studzę. Do
wystudzonych jabłek dodaję pokrojoną na połówki suszoną żurawinę i mieszam.
Piekarnik ustawiam na temperaturę 170 stopni . Tortownicę wykładam papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam nim spód tortownicy i
wykładam marmoladę z jabłek. Pozostałą część ciasta zcieram na tarce jarzynowej
na dużych oczkach i posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę 45 minut. Studzę i posypuję cukrem
pudrem. A jak nie macie ochoty na
pieczenie, proponuję Jungle – nowe ciastka ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz