piątek, 19 stycznia 2018

Ciasto z marmoladą

Witam. Po wypiekach  noworocznych nie ma  śladu. Po kruchych ciasteczkach ,,Dr Gerard”, także nie ma śladu. Wczoraj zniknęła ostatnia paczka Rurek Cynamonowych i przyszedł czas na swojaka. Pomyślałam ,że upiekę ciasto kruche z owocami. Na kruche ciasto potrzebuję: 5 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 dag cukru,12,5 dag masła z lodówki,1 żółtko,1 łyżka śmietany 18%. Na  marmoladę z jabłek potrzebuję: 75 dag jabłek,1 łyżeczka cukru wanilinowego,5 dag miodu,3 łyżki soku z cytryny,1 łyżeczka cynamonu,5 dag suszonej żurawiny, cukier puder do posypania. Do miski przesiewam mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość mieszam palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję żółtko oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części i formuję dwie kule, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania marmolady z jabłek. Jabłka obieram, kroję w ósemki i  przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, miód, cukier waniliowy. Smażę do momentu, aż część jabłek zacznie rozpadać się, a część będzie jeszcze w kawałkach. Podczas smażenia mieszam od czasu do czasu i uważam, aby jabłka nie przypaliły się. Dodaję cynamon i mieszam. Studzę. Do wystudzonych jabłek dodaję pokrojoną na połówki suszoną żurawinę i mieszam. Piekarnik ustawiam na temperaturę 170 stopni . Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam nim spód tortownicy i wykładam marmoladę z jabłek. Pozostałą część ciasta zcieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach i posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę  45 minut. Studzę i posypuję cukrem pudrem.  A jak nie macie ochoty na pieczenie, proponuję Jungle – nowe ciastka ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz