W moim domu nad wszystkimi smakołykami panują zawsze
słodycze. Nie ma takiej możliwości, żeby nie było ich w barku. Nigdy nie może
ich zabraknąć. W ostatnim czasie wśród nich dominują WYROBY DR GERARDA. CIASTKA
JUNGLE, NOWY PRODUKT tej firmy cieszy
się u nas szczególnym powodzeniem. Bardzo lubimy jeść te ciastka, zwłaszcza
wtedy, gdy mamy chwilę relaksu. Wówczas długo możemy delektować się ich
niepowtarzalnym smakiem. Mąż mojej koleżanki, ciągle powtarza, że nie zastąpi
tych ciastek nawet jego ulubiony
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki :
Na biszkopt :
5 jajek, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 180 g
cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz : konfitura morelowa, 2 banany, mrożone jagody, rum,
sok z cytryny.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek
i ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i miksować, aż powstanie gładka masa.
Dodać żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki
dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem i posypać lekko mąką. Przelać ciasto do formy i wygładzić wierzch. Piec
w temperaturze 180 C około 30 minut. Sprawdzić, czy się upiekło, za pomocą
suchego patyczka. Borówki przebrać i opłukać. Banany obrać i odciąć końcówki.
Następnie pokroić je na dość cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby
nie ściemniały. Wystudzony biszkopt rozkroić poziomo na 2 blaty. Każdy lekko
nasączyć kilkoma kroplami rumu. Na 1 blat wyłożyć konfiturę i równomiernie ją
rozsmarować. Wrzucić kilka borówek. Przykryć i docisnąć drugim blatem ciasta.
Na wierzchu zrobić dekorację. Ułożyć plasterki bananów, wyłożyć borówki. Czas
przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz