poniedziałek, 22 stycznia 2018

NA CHWILĘ RELAKSU



W moim domu nad wszystkimi smakołykami panują zawsze słodycze. Nie ma takiej możliwości, żeby nie było ich w barku. Nigdy nie może ich zabraknąć. W ostatnim czasie wśród nich dominują WYROBY DR GERARDA. CIASTKA JUNGLE, NOWY PRODUKT  tej firmy cieszy się u nas szczególnym powodzeniem. Bardzo lubimy jeść te ciastka, zwłaszcza wtedy, gdy mamy chwilę relaksu. Wówczas długo możemy delektować się ich niepowtarzalnym smakiem. Mąż mojej koleżanki, ciągle powtarza, że nie zastąpi tych ciastek nawet jego ulubiony 
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki :
Na biszkopt :
5 jajek, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 180 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz : konfitura morelowa, 2 banany, mrożone jagody, rum, sok z cytryny.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i miksować, aż powstanie gładka masa. Dodać żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać lekko mąką. Przelać ciasto do formy i wygładzić wierzch. Piec w temperaturze 180 C około 30 minut. Sprawdzić, czy się upiekło, za pomocą suchego patyczka. Borówki przebrać i opłukać. Banany obrać i odciąć końcówki. Następnie pokroić je na dość cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wystudzony biszkopt rozkroić poziomo na 2 blaty. Każdy lekko nasączyć kilkoma kroplami rumu. Na 1 blat wyłożyć konfiturę i równomiernie ją rozsmarować. Wrzucić kilka borówek. Przykryć i docisnąć drugim blatem ciasta. Na wierzchu zrobić dekorację. Ułożyć plasterki bananów, wyłożyć borówki. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz