poniedziałek, 22 stycznia 2018
Dzień babci
Wczoraj to jest 21 stycznia był dzień babci. Z tej okazji zrobiliśmy małe przyjęcie a by babci było miło. Wnuczki i wnukowie przyszli z prezentami i ulubionymi słodyczami babci od firmy Doktor Gerard mianowicie były to czekoladki pasja o smaku wiśniowo-rumowym i zwierzaki maślane. Babcia była zadowolona z odwiedzin wnuków. Wnuki wzięli babcie na spacer. W tym czasie córka upiekła tyramisu morelowe z strony Doktora Gerarda które to ciasto uwielbiają wnuki. Po spacerze babci z wnukami zrobiliśmy kawę. Po kawie i spożytym cieście dzieciaki poszli się po bawić do drugiego pokoju. My dorośli siedzieliśmy i rozmawialiśmy do kolacji. Po pysznej kolacji rodzina rozeszła się do domów. Składniki
Krem:
• 250 g serka Mascarpone
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
Dodatkowo:
• Biszkopty morelowo-śmietankowe dr Gerard
• kakao gorzkie
• amaretto
• 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania
Krem:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić serek Mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich serek, cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.
Dodatkowo:
Dodać amaretto do wystudzonej kawy. Do przygotowanych naczyń wkładać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem, a na koniec całość udekorować kakao. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz