poniedziałek, 22 stycznia 2018

Dzień babci

Wczoraj to jest 21 stycznia był dzień babci. Z tej okazji zrobiliśmy małe przyjęcie a by babci było miło. Wnuczki i wnukowie przyszli z prezentami i ulubionymi słodyczami babci od firmy Doktor Gerard mianowicie były to czekoladki pasja o smaku wiśniowo-rumowym i zwierzaki maślane. Babcia była zadowolona z odwiedzin wnuków. Wnuki wzięli babcie na spacer. W tym czasie córka upiekła tyramisu morelowe z strony Doktora Gerarda które to ciasto uwielbiają wnuki. Po spacerze babci z wnukami zrobiliśmy kawę. Po kawie i spożytym cieście dzieciaki poszli się po bawić do drugiego pokoju. My dorośli siedzieliśmy i rozmawialiśmy do kolacji. Po pysznej kolacji rodzina rozeszła się do domów. Składniki Krem: • 250 g serka Mascarpone • 3 jajka • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli Dodatkowo: • Biszkopty morelowo-śmietankowe dr Gerard • kakao gorzkie • amaretto • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania Krem: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić serek Mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich serek, cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka. Dodatkowo: Dodać amaretto do wystudzonej kawy. Do przygotowanych naczyń wkładać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem, a na koniec całość udekorować kakao. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz