poniedziałek, 22 stycznia 2018

NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE



Planujemy z mężem nowe przedsięwzięcie, zamierzamy rozpocząć działalność gospodarczą. Najprawdopodobniej będzie to sklep z biżuterią. Jutro będziemy omawiać szczegóły. Pogawędka przy kawie, to chyba najlepsze rozwiązanie. Kupiłam już CZEKOLADKI PASJA O SMAKU WIŚNIOWO-RUMOWYM DR GERARDA. Te wyroby zwykle towarzyszą mi przy trudnych rozmowach. Sprawdzają się zawsze, nigdy nie zawodzą, więc i tym razem o nich nie zapomniałam. Dla mojego męża dodatkową niespodzianką będzie też
ORZEŻWIAJĄCA ROLADA GREJPFRUTOWA.
Składniki : 4 jajka, 225 g cukru, 75 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej, 250 g śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3  czerwone grejpfruty, 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, gruby cukier do posypania.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 100 g cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować na spodzie blachy, wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piec około 12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, posypaną 50 g cukru. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć. W formie zrolowanej odłożyć do wystudzenia. Śmietanę wymieszać ze śmietan-fixem i ubić z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać mascarpone i ubijać, aż masa będzie gęsta i kremowa. Grejpfruty obrać, usunąć białą skórkę. Wyciąć fileciki, 4 odłożyć na bok, pozostały miąższ pokroić na kawałki. Odłożyć 5 łyżek kremu. Do pozostałego kremu wmieszać kawałeczki grejpfruta. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, pozostawiając wolne brzegi. Ponownie zrolować. Roladę włożyć do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto pokroić na porcje. Odłożony krem przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć rozetkę na każdą porcję ciasta. Resztę filecików z grejpfruta pokroić na kawałeczki i udekorować nimi porcje ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz