Niedługo do mojej córki przychodzą dwie koleżanki z podwórka.
Obiecałam jej, że do herbatki na pewno dostaną coś słodkiego. Nie zdążę już pójść
do sklepu po jej ulubione RURKI CYNAMONOWE DR GERARDA, więc muszę coś wymyśleć.
Kasia z pewnością nie będzie z tego powodu zadowolona, ponieważ przepada za
wyrobami tej firmy. Za każdym razem, gdy spodziewa się gości kupuję jej właśnie
te produkty. Zastanawiam się, co ją oprócz tych słodyczy jeszcze uszczęśliwi. Może
przekona się do deseru
CHATKA PUCHATKA?
Składniki : ½ kg zmielonego twarogu, 250 g masła, szklanka
cukru pudru, 36 herbatnik ów kakaowych, łyżka kakao, 4 krople aromatu
waniliowego, galaretka cytrynowa, gotowa polewa czekoladowa, posypka
dekoracyjna.
Sposób wykonania – Galaretkę rozrobić w 400 ml gorącej wody,
następnie wylać ją na talerz, by stężała. Masło utrzeć z cukrem, przełożyć
zmielony twaróg i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao
w proszku, do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć w folii aluminiowej
w 3 rzędach po 6 sztuk. Posmarować je masą kakaową i położyć na nie drugą
warstwę ciastek. Następnie wyłożyć masę waniliową, a na środek położyć paski
galaretki. Całość złożyć w trójkąt. Unosić po bokach folię aluminiową do góry,
a ciasto samo się złoży. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Gdy stężeje,
posmarować polewą czekoladową i obsypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz