poniedziałek, 15 stycznia 2018

Przyprawy do ciast

Witam. Wczoraj otrzymałam zaległy prezent od mojej koleżanki.  Koleżanka była za granią i obiecała mi przywieść fajne perfumy. Niestety zapomniała o obietnicy i przyniosła mi kosz słodyczy ,,Dr Gerard”. Czego tam nie było i Rurki Cynamonowe i Zwierzaki Maślane i Jungle i wiele, wiele innych ciastek. Zrobiłam wielki dzban kawy i zasiadłyśmy do biesiady. Koleżanka opowiadała mi jak jej się pracuje za granicą. Jest cukiernikiem. Opowiadała mi jakich przypraw dodaje się do ciast. Wymieniałyśmy się naszymi pomysłami. Wiadomo, ona pracując w tym przemyśle większy ma wybór niż ja. Do pierników dodaję przypraw korzennych, do szarlotki dodaję cynamon, ale prawie do wszystkiego dodaję cukier waniliowy, który sama przygotowuję. Do cukru pudru dodaję laskę wanilii albo zmieloną lub całą . Zamykam w szczelnym naczyniu i czekam , aż przesiąknie aromatem wanilii. Super sprawa i tańsza niż oryginalny cukier waniliowy. Koleżanka opowiadała jak do babeczek dodaje kardamon, do czekolady  czy czekoladowych ciast odrobinę pieprzu lub chili. A do innym wypieków dodaje naturalne barwniki, tak samo jak ja czyli marchewkę , szpinak, kurkumę, miętę. Wiemy wszyscy na pewno, żeby ciasto nam wyrosło dodajemy albo proszek do pieczenia albo drożdże. W ciastkarni dodają innych ulepszaczy, ale takich ciast nie warto kupować. Na pewno w słodyczach ,,Dr Gerard” takich ulepszaczy nie znajdziemy. Słodycze są pyszne i zdrowe. Warto kupować  wyroby firmy ,,Dr Gerard”. I tak spędziłam dzień z koleżanką z zagranicy. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz