wtorek, 23 stycznia 2018

Ciasto z alkoholem na karnawał.

Śnieżek sobie delikatnie sypie, ja siedzę w domu i czasem przez okno spoglądam na tak piękny widok.
Bardzo lubię taką właśnie zimę kiedy to jest nie za dużo śniegu, troszkę słoneczka i delikatny mrozik.
Mam więc czas, aby coś przygotować, ponieważ umówiliśmy się ze znajomymi, że spędzimy razem wieczór. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam ciasto z  alkoholem to w sam raz będzie dobre, bo mają być sami dorośli.
A oto potrzebne składniki
-2 paczki ciastek biszkopcików Dr Gerarda
-2 paczki herbatników Dr Gerarda
-około trzech kieliszków wódki czystej

Masa czekoladowa
-25 dkg masła lub margaryny
-15 dkg czekolady rozgrzać w naczyniu lub 5 dkg kakao zagotować z 4-ma łyżkami mleka
-3 żółtka (oczywiście jajka wcześniej sparzone)
-10 dkg cukru pudru
-cukier wanilinowy
-kieliszek mocnej parzonej kawy
Przygotowanie  masy czekoladowej.
Masło utrzeć na pulchną masę dodając po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku cały czas ucierając.
Do utartej masy dokładamy rozgrzaną, ale wystudzoną  czekoladę lub kakao zagotowane z mlekiem, cukier wanilinowy, kawę i dokładnie ucieramy.

Wykonanie
Spód tortownicy wykładamy biszkopcikami Dr Gerarda namaczanymi w wódce, na ciastka wykładamy masę czekoladową, na masę układamy herbatniki Dr Gerarda namaczane w wódce.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową, można kupić gotową, albo zrobić samemu.

Polewa czekoladowa
Jajko ubić z trzema łyżkami cukru kryształ i 2 łyżkami kakao. W naczyniu rozgrzać pół kostki margaryny.
Rozgrzaną gorącą margarynę wlać do ubitego jajka  i dokładnie wymieszać, gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto












































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz