Moje maluchy są prawdziwymi niejadkami, jednak nie dotyczy
to słodyczy.
Wykorzystuję trochę ten fakt, aby skłonić ich do jedzenia.
Obiecuję im, że jeśli nie będą ociągać się z jedzeniem, barek ze słodyczami
zostanie otwarty. Może nie są to najlepsze metody wychowawcze, ale jak dotąd
nic innego nie jest tak skuteczne. ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA spełniają tą
funkcję chyba najlepiej. Zdarzy się też czasem, że przekupi ich mój
PIERNIK MARCHEWKOWY Z
POLEWĄ SEROWĄ.
Składniki :
Na ciasto : 3 szklanki startej marchewki, 4 jajka, 1,5
szklanki cukru, cukier waniliowy, ½ szklanki oleju, jogurt naturalny, 1,5
szklanki mąki, po łyżeczce sody i proszku do pieczenia, dwie łyżeczki przyprawy
do piernika, po ½ szklanki orzechów włoskich i posiekanej czekolady.
Na krem : 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki
soku z cytryny, suszona żurawina,
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielając białka od
żółtek. Białka porządnie ubić. Dodać do nich połowę cukru i w dalszym ciągu
ubijać, aż powstanie sztywna piana. Żółtka utrzeć z cukrami ( zwykłym i
waniliowym ), wlać olej i jogurt. Cały czas ubijać. Powstałą mokrą masę
wymieszać z marchewką. Połączyć pozostałe suche składniki ( proszek, sodę,
przyprawy ) i przełożyć do masy marchewkowej. Lekko przemieszać, dodając pianę
z białek. Na koniec wmieszać kawałki czekolady i posiekane orzechy. Ciasto
przełożyć do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 180 C przez około 50 minut.
W niedużym naczyniu wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem oraz sokiem z
cytryny na gładką masę. Na wierzch wystudzonego ciasta wyłożyć masę z serka i
równomiernie rozprowadzić. Dekoracyjnie obsypać ciasto suszoną żurawiną. Czas
przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz