piątek, 26 stycznia 2018

Tiramisu.


Tiramisu.

Tiramisu pyszne, sławne od jakiegoś czasu także w polsce podawane lekko schłodzone, mocno nasączone kawą espresso. Ciasto można powiedzieć, że typowo Włoski deser choć dosłownie w każdym regionie inaczej podawane. Jest to deser do którego potrzebujemy biszkoptów mocno nasączonych kawą oraz Amaretto. Dzisiaj podam dwa przepisy na ten deser. Jeden z nich możemy znaleźć na stronie dr Gerarda przepisy DSESEROTEKA poniżej link.
A mój przepis troszkę zmodyfikowany. Tiramisu truskawkowe. Przygotowujemy biszkopt:
6 jajek i oddzielamy je, białka od żółtek i ubijamy z odrobiną soli. Kiedy piana będzie ubita powoli dodajemy 1 szklankę cukru a następnie żółtka oraz wymieszane 1 budyń czekoladowy z 1 szklanką mąki oraz 1 łyżeczką proszku. Pieczemy 30 minut. Mus truskawkowy pół kilograma truskawek miksujemy dodajemy dwie galaretki truskawkowe i zagotowujemy studzimy. Masa serowa:
Śmietan 30% ubijamy na sztywno dodajemy do wcześniej w osobnej misce ukręconego sera twarogowego wymieszanego z serkiem mascarpone. Do tego sześć łyżek cukru pudru. Mieszamy miksujemy. Odstawiamy. Przygotowany biszkopt kroimy na pół skrapiamy mocną kawą wymieszaną z amaretto. Połowę masy serowej odkładamy, dodajemy do niej trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość mleka. Masę wykładamy na biszkopt. Na to biszkopty namoczone w mocnej kawie. Na to mus truskawkowy. Resztę masy serowej wymieszanej z trzema łyżeczkami żelatyny. Najlepiej odłożyć z trzy łyżki masy serowej. Na wierzch biszkopt. Smarujemy tymi trzema łyżkami masy. Obsypujemy czekoladą. Gotowe. Smaczny a zarazem ciut inny deser.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz