Tiramisu.
Tiramisu pyszne,
sławne od jakiegoś czasu także w polsce podawane lekko schłodzone,
mocno nasączone kawą espresso. Ciasto można powiedzieć, że
typowo Włoski deser choć dosłownie w każdym regionie inaczej
podawane. Jest to deser do którego potrzebujemy biszkoptów mocno
nasączonych kawą oraz Amaretto. Dzisiaj podam dwa przepisy na ten
deser. Jeden z nich możemy znaleźć na stronie dr Gerarda
przepisy DSESEROTEKA poniżej link.
A mój przepis
troszkę zmodyfikowany. Tiramisu truskawkowe. Przygotowujemy
biszkopt:
6 jajek
i oddzielamy je, białka od żółtek i ubijamy z odrobiną soli.
Kiedy piana będzie ubita powoli dodajemy 1 szklankę cukru a
następnie żółtka oraz wymieszane 1 budyń czekoladowy z 1
szklanką mąki oraz 1 łyżeczką proszku. Pieczemy 30 minut. Mus
truskawkowy pół kilograma truskawek miksujemy dodajemy dwie
galaretki truskawkowe i zagotowujemy studzimy. Masa serowa:
Śmietan
30% ubijamy na sztywno dodajemy do wcześniej w osobnej misce
ukręconego sera twarogowego wymieszanego z serkiem mascarpone. Do
tego sześć łyżek cukru pudru. Mieszamy miksujemy. Odstawiamy.
Przygotowany biszkopt kroimy na pół skrapiamy mocną kawą
wymieszaną z amaretto. Połowę masy serowej odkładamy, dodajemy do
niej trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość
mleka. Masę wykładamy na biszkopt. Na to biszkopty namoczone w
mocnej kawie. Na to mus truskawkowy. Resztę masy serowej wymieszanej
z trzema łyżeczkami żelatyny. Najlepiej odłożyć z trzy łyżki
masy serowej. Na wierzch biszkopt. Smarujemy tymi trzema łyżkami
masy. Obsypujemy czekoladą. Gotowe. Smaczny a zarazem ciut inny
deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz