Kruche ciasto
-1,5 szklanki mąki
-pół szklanki cukru pudru
-2 żółtka
-15 dag margaryny
Krem kakaowy
-20 dag margaryny
-4 łyżki kakao
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-drobne kruche ciasteczka/draże Maltikeks od Dr Gerard
-mąka do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania: kruche ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Schładzam je około pół godziny w lodówce. Następnie wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i wkładam do blaszki (24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia. Krem: margarynę ucieram na puszystą masę, następnie dodaję cukier puder i ucieram, na końcu wsypuję kakao i dokładnie mieszam. Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie stokrotki i na wystudzone ciasto wyciskamy małe kwiatki. Kruche drobne ciasteczka Maltikeks wkładam do woreczka i przy pomocy wałka lekko kruszę (albo pozostawić w całości). Następnie dekoruję nimi ciasto. Tak przygotowany deser bardzo smakował mojej rodzince, więc wszystkim polecam i życzę smacznego! A do przygotowania tego deseru wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz