poniedziałek, 22 stycznia 2018

Słodkie serduszka

Witam. Na dworze jest dzisiaj bardzo zimno. Moja rodzina pochorowała mi się i leżą w łóżeczkach. Rano podałam  im  śniadanie , potem coś słodkiego czyli słodycze ,,Dr Gerard”. W szafce znalazłam ostatnie paczki Jungle – nowy produkt ,,Dr Gerard”. Nie miałam ochoty wychodzić na zakupy, a wiedziałam, że będę potrzebować coś słodkiego na wieczór . Postanowiłam upiec ciasteczka z serduszkiem. Jest troszkę z nimi zabawy, ale i tak  nie miałam nic lepszego do pracy. Na ciasto potrzebowałam; 30 dag mąk,i10 dag masła,10 dag margaryny,20 dag cukru pudru,3 żółtka. I jeszcze składniki na lukier: 1 białko,1/2 szklanki cukru pudru oraz marmolada. Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę z masłem, margaryną i cukrem pudrem siekam na stolnicy, dodaję żółtka i ugniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję na grubość około czterech mm i wykrawam krążki szklanką. W połowie ciasteczek w środku robię dziurkę w kształcie serduszka. Każdy krążek smaruję lukrem: do białka dodaję cukier puder i ucieram łyżką, aż powstanie gęsta biała masa. Ciasteczka krążki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C, przez 20 minut, na złoty kolor. Następnie układam krążki z wyciętym sercem i także piekę. Gorące ciasteczka studzę.  Na całym krążku po stronie nielukrowanej smaruję marmoladą, przykrywam krążkiem z sercem, tak aby na wierzchu był lukier i serce wypełniam marmoladą. Z podanej porcji wyszło mi około 25 podwójnych ciasteczek, a zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Od razu moi chorzy nabrali wigoru. A wieczorem koleżanka przyniosła mi Rurki Cynamonowe ,,Dr Gerard”, oczywiście jest to przekąska do naszych babskich pogaduszek. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz