poniedziałek, 15 stycznia 2018

Anyżek, szafran a może kardamon?

          Cześć, w ten weekend działo się tyle, że nie wiem, o czym pisać. Odwiedziny koleżanki, rajd pieszy, urodziny cioci, wyjazd na basen oraz WOŚP. Dzisiaj od rana nie wiem gdzie jestem i co robię. Jestem zakręcony. Jeszcze w dodatku chodzę na zabiegi do szpitala. W opiece nad dziećmi pomagają Babcia i Dziadek. Bez ich pomocy maluchy musiałyby siedzieć na świetlicy. Wracając do ostatnich dni, wczoraj byliśmy na siedemdziesiątych urodzinach Matki chrzestnej mojej małżonki. Kilka dni temu zadzwoniła kuzynka, że jej mama ma okrągłe urodziny i chciałaby zrobić jej niespodziankę. Zgodziliśmy się, zaproszenie obejmowało obiad i kawkę oraz torcik c – moll kokosowy. Wiedzieliśmy, ze będzie kilkoro dzieci, więc dla każdego kupiliśmy ciastka Jungle – nowy produkt „dr Gerard”. Była to pyszna niespodzianka. Ciocia była zaskoczona, spodziewała się tylko własnych dzieci i wnuków, a tu zjawili się brat, bratowe, bratanice itd. Pełny dom gości. Jubilatka był zachwycona. Jak to bywa przy takiej okazji rozmowy dotyczyły wszystkich tematów. Od polityki, przez zwierzęta, samochody, sąsiadki, rodzinę po kuchnię. Wszystkie panie będące na tej imprezie pieką pierniki z przepisu babci z Ludziska. Jednak każdej wychodzą inaczej. Dlaczego? Rozpoczęło się od tłuszczu, kakao oraz przypraw. To jest temat, który zainteresował nawet mężczyzn. Imbir wykorzystywany do produkcji piwa, anyżek do dorabiania wódki itd. Jednak nasze Panie miały na myśli przyprawy stosowane w cukiernictwie. To nie tylko sól i pieprz do pierników. Teraz, gdy każda gospodyni ma dostęp do Internetu i przepisów z całego świata, korzysta z wielu dodatków. Wymienię najbardziej popularne:
Anyżek, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kolendra, koper włoski, szafran, wanilia, czy ziele angielskie.

Większość z nich nadają nutkę smakową w dodatku mają wartość leczniczą. Dzięki czemu mają coraz większe zastosowanie w wypiekach. Zarówno smakowe, aromatyczne oraz dekoracyjne.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz