wtorek, 23 stycznia 2018

Porady praktyczne - czekoladowa kąpiel.

Porady praktyczne – czekoladowa kąpiel.

Każde dobre rady przydają się nam w kuchni. Babcine sposoby ja często zastosowuję aby zrobić pyszne desery. W moim zeszycie prócz przepisów zapisuję ciekawostki jak i również smakowite strony na których znajdę przydatne przepisy. Jedna z takich stron to DESEROTEKA dr Gerarda. Znajdziemy tam przepisy na każdą okazję. Zrobimy pyszne tarty, serniki, muffiny, tęczowe babeczki i inne przepisy. Polecam! https://drgerard.eu/przepisy
Wróćmy do porad. Czekoladowa kąpiel nie jest trudna a często może nam się przydać. Czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury i może nam się szybko przypalić. Najprostszy sposób to ją połamać na kawałki, włożyć do miseczki metalowej. Zagotowujemy wodę w garnku i pod wpływem pary wodnej czekolada nam się szybko rozpuści. Gotowe teraz wystarczy polać nim nasze ciacho lub jakiś deser.
Jak zrobić prawidłowo karmel? Do jego przygotowania jedynie potrzebujemy cukru oraz dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy patelnia będzie nagrzana wysypujemy na nią cukier i tak pozostawiamy nie mieszamy aż zacznie się powoli roztapiać i zmieniać kolor. Kiedy będzie brązowy a my chcemy uzyskać sos karmelowy dodajemy do niego śmietanę kremówkę albo trochę masła. Taki karmel możemy nawet dodać do gofrów, pyszny.
Domowy cukier waniliowy. Najlepiej przygotować samemu. Potrzebujemy cukier oraz laskę wanilii. Cukier wkładamy do młynka od kawy dodajemy pokrojoną laskę wanilii oczywiście najpierw wyciągamy z niej ziarenka też umieszczamy je w młynku. Pozostaje mielenie. Jak by pozostały większe kawałki po prostu przesiejmy. Gotowe a zapach w całym mieszkaniu. Warto korzystać ze starych sprawdzonych metod.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz