Porady
praktyczne – czekoladowa kąpiel.
Każde dobre rady
przydają się nam w kuchni. Babcine sposoby ja często zastosowuję
aby zrobić pyszne desery. W moim zeszycie prócz przepisów zapisuję
ciekawostki jak i również smakowite strony na których znajdę
przydatne przepisy. Jedna z takich stron to DESEROTEKA dr Gerarda.
Znajdziemy tam przepisy na każdą okazję. Zrobimy pyszne tarty,
serniki, muffiny, tęczowe babeczki i inne przepisy. Polecam!
https://drgerard.eu/przepisy
Wróćmy do porad.
Czekoladowa kąpiel nie jest trudna a często może nam się przydać.
Czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury i może nam się szybko
przypalić. Najprostszy sposób to ją połamać na kawałki, włożyć
do miseczki metalowej. Zagotowujemy wodę w garnku i pod wpływem
pary wodnej czekolada nam się szybko rozpuści. Gotowe teraz
wystarczy polać nim nasze ciacho lub jakiś deser.
Jak
zrobić prawidłowo karmel? Do jego przygotowania jedynie
potrzebujemy cukru oraz dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy patelnia
będzie nagrzana wysypujemy na nią cukier i tak pozostawiamy nie
mieszamy aż zacznie się powoli roztapiać i zmieniać kolor. Kiedy
będzie brązowy a my chcemy uzyskać sos karmelowy dodajemy do niego
śmietanę kremówkę albo trochę masła. Taki karmel możemy nawet
dodać do gofrów, pyszny.
Domowy
cukier waniliowy. Najlepiej przygotować samemu. Potrzebujemy cukier
oraz laskę wanilii. Cukier wkładamy do młynka od kawy dodajemy
pokrojoną laskę wanilii oczywiście najpierw wyciągamy z niej
ziarenka też umieszczamy je w młynku. Pozostaje mielenie. Jak by
pozostały większe kawałki po prostu przesiejmy. Gotowe a zapach w
całym mieszkaniu. Warto korzystać ze starych sprawdzonych metod.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz