poniedziałek, 22 stycznia 2018

ZAWSZE NA NASZYM STOLE



Moim dzieciom trudno jest dogodzić, mają duże wymagania. Nie chcą jeść byle czego. Wybierają produkty tylko z najwyższej półki. Tak samo jest ze słodyczami. Mają swoje ulubione, wśród których mają też swojego faworyta. Producent tych wyrobów już dość długo jest na polskim rynku i ciągle cieszy się powodzeniem. DR GERARD, bo właśnie o nim mówię od wielu lat towarzyszy moim dzieciakom przy różnego rodzaju uroczystościach i nie tylko. Słodycze tej firmy zawsze znajdą się na naszym stole, bez względu na to, czy jest ku temu okazja, czy też nie. Przez ostatni rok zajadają się tymi produktami bez opamiętania. Najczęściej można zobaczyć, gdy podjadają CZEKOLADKI PASJA O SMAKU WIŚNIOWO-RUMOWYM. Te słodycze są dla nich niezastąpione. Nie jest w stanie ich przekonać nawet mój domowy
KEKS Z BAKALIAMI
Składniki :
5 jajek, 2 szklanki mąki, 250 g masła, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, 300 g mieszanych bakalii             ( rodzynki, migdały, kandyzowane owoce ), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy.
Sposób wykonania – Najpierw należy przygotować bakalie. Rodzynki namoczyć w rumie, figi i daktyle pokroić w kosteczkę. Orzechy i migdały posiekać nieco grubiej. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Wszystkie składniki mieszać chwilę, aż do ich połączenia. Do powstałej masy wlać kilka kropli aromatu rumowego. Na końcu wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bakaliami. Wszystkie składniki jeszcze raz dobrze wymieszać. Formę keksową porządnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Powoli przelać do niej masę z bakaliami. Piec placek około godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ostudzić, następnie wyjąć wraz z pergaminem. Bezpośrednio przed podaniem papier usunąć. Na koniec keks udekorować bakaliami. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz