Moim dzieciom trudno jest dogodzić, mają duże wymagania. Nie
chcą jeść byle czego. Wybierają produkty tylko z najwyższej półki. Tak samo
jest ze słodyczami. Mają swoje ulubione, wśród których mają też swojego
faworyta. Producent tych wyrobów już dość długo jest na polskim rynku i ciągle
cieszy się powodzeniem. DR GERARD, bo właśnie o nim mówię od wielu lat towarzyszy
moim dzieciakom przy różnego rodzaju uroczystościach i nie tylko. Słodycze tej
firmy zawsze znajdą się na naszym stole, bez względu na to, czy jest ku temu
okazja, czy też nie. Przez ostatni rok zajadają się tymi produktami bez
opamiętania. Najczęściej można zobaczyć, gdy podjadają CZEKOLADKI PASJA O SMAKU
WIŚNIOWO-RUMOWYM. Te słodycze są dla nich niezastąpione. Nie jest w stanie ich
przekonać nawet mój domowy
KEKS Z BAKALIAMI
Składniki :
5 jajek, 2 szklanki mąki, 250 g masła, 250 g cukru, cukier
waniliowy, sól, 300 g mieszanych bakalii ( rodzynki, migdały, kandyzowane
owoce ), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy.
Sposób wykonania – Najpierw należy przygotować bakalie.
Rodzynki namoczyć w rumie, figi i daktyle pokroić w kosteczkę. Orzechy i
migdały posiekać nieco grubiej. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z
cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać
po jednym jajku. Wszystkie składniki mieszać chwilę, aż do ich połączenia. Do
powstałej masy wlać kilka kropli aromatu rumowego. Na końcu wsypać mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bakaliami. Wszystkie składniki jeszcze
raz dobrze wymieszać. Formę keksową porządnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć
papierem do pieczenia. Powoli przelać do niej masę z bakaliami. Piec placek
około godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ostudzić, następnie wyjąć
wraz z pergaminem. Bezpośrednio przed podaniem papier usunąć. Na koniec keks
udekorować bakaliami. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz