środa, 31 stycznia 2018
Dzień dziadka
W poniedziałek to jest23 stycznia był dzień dziadka. Przyjechali do mnie wnuki z prezentami Przywieźli mi też słodycze od firmy Doktor Gerard. Ja te słodycze bardzo uwielbiam a szczególnie torciki c-moll kokosowe. My postanowiliśmy upiec placek budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym. Placek ten wszystkim bardzo smakował. Jest on na stronie Doktora Gerarda. Przyjazd moich wnuków bardzo mnie ucieszył. Po kawie bawiłem się z wnukami do kolacji. Moje wnuki to bardzo pocieszne dzieciaki. Zapomniałem do kawy my dorośli wypiliśmy szampana a dzieciaki na toast wypili soczek. Oczywiście po zjedzonej pysznej kolacji dzieciaki chciały się jeszcze po bawić się z sobą. Do domu pojechały więc dość późno. Składniki
• Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
• 3 łyżki cukru lub miodu
• 1/4 szklanki wody
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
• mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, ażmasa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz