Przyprawy
do ciast.
Czym
były by nasze ciasta bez aromatycznych przypraw. Ostatnio mieliśmy
możliwość użyć kilku z nich do przygotowania świątecznych
potraw czy do ciasta piernikowego. Aromat rozchodził się po całym
mieszkaniu. Również producenci ciast, ciasteczek, słodyczy do ich
przygotowania używają rozmaitych kompozycji zapachowych, które ich
produktom nadadzą wyjątkowy smak. I tak na przykład dr Gerard
do użycia pierników czy rurek cynamonowych musiał
użyć pachnącego cynamonu, który ma silny aromatyczny zapach,
ostry korzenny, zarazem gorzkawy ale i słodki smak. Cynamon poprawia
apetyt i przyspiesza trawienie. Możemy tej przyprawy także używać
do szarlotki czy jedną łyżeczkę używać do kawy. Na pewno nas
rozgrzeje. A do Pasji wiśniowo – rumowej owoców czy rumu.
Pyszna! Kolejna przyprawa to kardamon, który ma ostry korzenny
słodki piekący smak. Kardamon dodajemy do deserów. Pierników,
sałatek owocowych, pomarańczy. Oczywiście znana lubiana przez nas
wanilia. Należy do najbardziej aromatycznych przypraw. Rozdrobnioną
laskę możemy dodawać do deserów, ciast, lodów, kremów. I moja
ulubiona przyprawa szczególnie zimą to imbir. Możemy go stosować
jako korzeń do herbat z miodem goździkami i plastrem imbiru
szczególnie w okresie przeziębienia delikatnie rozgrzewa ale także
suszony do sosów, ciast, deserów. Nie wiem czy mogę go tu ująć
sam proszek do pieczenia bez którego nasze pyszności by tak nie
urosły i nie były pulchne. Jeszcze mamy w sprzedaży gotowe aromaty
zapachowe. Każdy może sam tworzyć własne indywidualne kompozycje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz