piątek, 19 stycznia 2018

Przyprawy do ciast.

Przyprawy do ciast.

Czym były by nasze ciasta bez aromatycznych przypraw. Ostatnio mieliśmy możliwość użyć kilku z nich do przygotowania świątecznych potraw czy do ciasta piernikowego. Aromat rozchodził się po całym mieszkaniu. Również producenci ciast, ciasteczek, słodyczy do ich przygotowania używają rozmaitych kompozycji zapachowych, które ich produktom nadadzą wyjątkowy smak. I tak na przykład dr Gerard do użycia pierników czy rurek cynamonowych musiał użyć pachnącego cynamonu, który ma silny aromatyczny zapach, ostry korzenny, zarazem gorzkawy ale i słodki smak. Cynamon poprawia apetyt i przyspiesza trawienie. Możemy tej przyprawy także używać do szarlotki czy jedną łyżeczkę używać do kawy. Na pewno nas rozgrzeje. A do Pasji wiśniowo – rumowej owoców czy rumu. Pyszna! Kolejna przyprawa to kardamon, który ma ostry korzenny słodki piekący smak. Kardamon dodajemy do deserów. Pierników, sałatek owocowych, pomarańczy. Oczywiście znana lubiana przez nas wanilia. Należy do najbardziej aromatycznych przypraw. Rozdrobnioną laskę możemy dodawać do deserów, ciast, lodów, kremów. I moja ulubiona przyprawa szczególnie zimą to imbir. Możemy go stosować jako korzeń do herbat z miodem goździkami i plastrem imbiru szczególnie w okresie przeziębienia delikatnie rozgrzewa ale także suszony do sosów, ciast, deserów. Nie wiem czy mogę go tu ująć sam proszek do pieczenia bez którego nasze pyszności by tak nie urosły i nie były pulchne. Jeszcze mamy w sprzedaży gotowe aromaty zapachowe. Każdy może sam tworzyć własne indywidualne kompozycje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz