To, co dobre, zawsze szybko się kończy. Tak też jest w
naszym domu z produktami DR GERARDA. Moje ulubione RURKI CYNAMONOWE zniknęły
podczas ostatnich świąt prędzej, niż zwykle. Na szczęście mieliśmy jakieś
zabezpieczenie. Uratował nas mój DOMOWY
AROMATYCZNY MAKOWIEC.
Składniki :
Szklanka mąki, 70 ml mleka, 50 g masła, 2 żółtka, 15 g
świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki soli, 5 ml rumu,
cukier waniliowy, puszka maku, 2 białka, łyżeczka masła, ekstrakt wanilii.
Sposób wykonania – Lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką
cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut. Wyrośnięty zaczyn
połączyć z pozostałymi składnikami na drożdżowe, na końcu dodać roztopione
masło. Dłońmi zagnieść ciasto. Ponownie przykryć je i zostawić do wyrośnięcia,
aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 godziny. Mak z puszki przełożyć do
miski. Dołożyć ekstrakt wanilii. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie
wymieszać szpatułką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości
około 3 mm. Wyłożyć na nie masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegu i
zwinąć w roladę. Jej końce skleić i podwinąć pod spód. Roladę przełożyć na
natłuszczony papier i zrolować w formie tuby, zostawiając 1 cm luzu między
ciastem, a papierem. Piec około 40 minut w temperaturze 190 C na brązowo-złoty
kolor. Zdjąć papier. Czas przygotowania około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz