poniedziałek, 22 stycznia 2018

ZABEZPIECZENIE



To, co dobre, zawsze szybko się kończy. Tak też jest w naszym domu z produktami DR GERARDA. Moje ulubione RURKI CYNAMONOWE zniknęły podczas ostatnich świąt prędzej, niż zwykle. Na szczęście mieliśmy jakieś zabezpieczenie. Uratował nas mój DOMOWY
AROMATYCZNY MAKOWIEC.
Składniki :
Szklanka mąki, 70 ml mleka, 50 g masła, 2 żółtka, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki soli, 5 ml rumu, cukier waniliowy, puszka maku, 2 białka, łyżeczka masła, ekstrakt wanilii.
Sposób wykonania – Lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na drożdżowe, na końcu dodać roztopione masło. Dłońmi zagnieść ciasto. Ponownie przykryć je i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 godziny. Mak z puszki przełożyć do miski. Dołożyć ekstrakt wanilii. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm. Wyłożyć na nie masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę. Jej końce skleić i podwinąć pod spód. Roladę przełożyć na natłuszczony papier i zrolować w formie tuby, zostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem. Piec około 40 minut w temperaturze 190 C na brązowo-złoty kolor. Zdjąć papier. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz