Dzisiaj przygotowałam ciasto na biszkopcie orzechowym z masą orzechową, wkładką serową i wafelkami w czekoladzie. Przygotujesz? Oto składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-2 łyżki mąki pszennej
-6 łyzek zmielonych orzechów włoskich
-4 łyżki bułki tartej
-6 łyzek cukru
-1 łyżka proszku do pieczenia
Masa
-20 dag zmielonych orzechów włoskich
-1 szklanka cukru
-pół szklanki mleka
-30 dag margaryny
Wkładka serowa
-60 dag zmielonego sera
-20 dag cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-7 żółtek
-2 białka
-1 budyń waniliowy
-12,5 dag margaryny
Dodatkowo
-wafelki torcik c-moll kokosowy od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę z cukrem, dodaję pozostałe składniki i mieszam łyżką. Piekę w formie (25/36 cm) przez 35 minut, a następnie studzę. Masa: orzechy zalewam gotującym się mlekiem wymieszanym z cukrem. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie ucieram z margaryną. Wkładka serowa: margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, proszek do pieczenia, ser, a na końcu pianę ubitą z białek i budyń. Mieszam i piekę na foli około 60 minut w 180 stopniach. Złożenie ciasta: na biszkopt wykładam połowę masy, na którą nakładam wkładkę serową i przykrywam resztą masy, a na wierzchu układam wafelki torcik c-moll kokosowy w czekoladzie w odstępach 1 cm. Ciasto było pyszne i słodkie, więc jest to idealny pomysł na deser dla każdego miłośnika słodkości, a słodycze, które wykorzystałam do przygotowania tego ciasta dopełniły jego smak. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz