środa, 24 stycznia 2018

Pyszny sernik z bananem.

      

  Podczas ostatniej wizyty u mnie wnuczki Zosi, która bardzo lubi pomagać mi,  upieklyśmy pyszne ciacho na pokruszonych herbatnikach wiTAM -Dr Gerarda.
Zosia ma dopiero 5 latek i bardzo lubi pomagać przy kuchennych pracach.  Ciekawe, może będzie z niej w przyszłości kucharka, a może coś więcej, zobaczymy.
Ciacho wyszło nam obłędne i wszystkim bardzo smakowało.
 Poniżej podaję przepis, może będzie ktoś chciał je przygotować.  
       Potrzebne składniki:
     
 Na spód
               100 g masła,
               30 szt ciastek wiTAM -Dr Gerarda
  Na masę sernikową
                150 g masła
                    1 szklanka cukru
                    4  jajka
                    4  banany    
                    1 kg sera półtłustego
                    1 budyń śmietankowy
                    1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Sposób wykonania.
 
 Na spód ciasta wykonujemy z pokruszonych herbatników z masłem. Ile ich uzyjemy to nak naprawdę  zależy od nas, jak grube ciasto chcemy mieć. My to  wykonałyśmy z 30 szt i pół kostki masła na tortownicę o średnicy 20cm.
- Masło roztopić.
- Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego Bendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
-Składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, starannie docisnąć łyżką do dna, wyrównując powierzchnię.
Następnie wykonujemy masę sernikową.
 150 gram masła miksujemy z około szklanką cukru. Do tego wbijamy po kolei 4 średnie jajka, następnie dodajemy 3-4 posiekane banany, do tego dorzucamy 1kg twarogu półtłustego, 1 budyń śmietankowy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wszystko ucieramy na gładką masę.
 Masę serową wykładamy na spód z herbatników i wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika.
Ciacho  pieczemy ok 40-50 minut.
 Sernik po tym czasie zostawiłam w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut.
Gdy ostygnie możemy ozdobić go czekoladową polewą i udekorować ciasteczkami Maltikeks -Dr Gerarda.

    życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz